Odgođen početak nastave u HNŽ-u, sindikati najavili generalni štrajk

Odgođen početak nastave u HNŽ-u, sindikati najavili generalni štrajk

Odgođen je početak nastave u školama na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

Na danas  sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije  održanoj 27. kolovoza 2024. godine donesena je Odluka o odgodi početka nastave u osnovnim i srednjim školama za tjedan dana.

Vlada je Odluku donijela radi iznimno visokih temperatura, a koje se najavljuju i za početak mjeseca rujna, priopćeno je iz Vlade HNŽ.

Zahtjev za odgodu početka nastave Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa uputili su i aktivi ravnatelja/direktora osnovnih i srednjih škola u HNŽ-u.

Sukladno danas usvojenoj Odluci nastava u svim osnovnim i srednjim školama u HNŽ-u započet će 9. rujna 2024. godine, navodi se u priopćenju.

Generalni štrajk

S druge strane, sindikati osnovnih i srednjih škola u HNŽ-u najavili su stupanje u generalni štrajk 4. rujna 2024. godine.

”Osamnaest godina nakon posljednjeg velikoga štrajka u HNK/Ž-u, sindikati osnovnih i srednjih škola koji nastavu izvode na bosanskom i hrvatskom jeziku stupit će 4. 9. 2024. u generalni štrajk. Nakon dva štrajka upozorenja i dva prosvjeda te višemjesečnih pregovora iz Vlade su ponudili sramotno povećanje plaće za 2,5 posto, na što je reakcija članova bila da se stupi u generalni štrajk”, navodi se u priopćenju Sindikata.

”Tim povodom svi povjerenici osnovnih i srednjih škola su 27. 8. 2024. održali zajednički sastanak na kojem je rečeno kako smo po primanjima, nakon povećanja u svim ostalim kantonima/županijama, na samom dnu po visini plaće, a živimo poslije Sarajeva, u najskupljem kantonu/županiji u Federaciji. Zbog svakodnevnih poskupljenja, koja samo oni u Vladi ne vide, zakovani smo na samo dno. Također, jedina smo županija u kojoj nije isplaćena ni marka pomoći po odluci Federalne Vlade za suzbijanje inflacije. Pored svega toga, jedini smo u BiH koji nemamo napredovanje u struci, tako profesori koji odlaze u mirovinu i oni koji su tek počeli raditi imaju istu plaću. Zbog tih i ostalih razloga u sindikatima smo jedinstveni da 4.9. stupimo u generalni štrajk”, ističu iz Sindikata.

Prosvjedna šetnja

”Prvi dan štrajka 4. 9. ćemo organizirati prosvjednu šetnju nezadovoljnih članova. Okupljanje ispred Kantarevca u 10 sati, preko Rondoa pa do zgrade županijske Vlade. Kao i do sada koristit ćemo, i to u još većoj mjeri, trube, pištaljke i transparente. Gospodo iz Vlade pozivamo Vas da se obratite ljudima i objasnite im ono što nama mjesecima ponavljate na pregovorima”, zaključuju iz Sindikata.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing