ODJECI HNS-a: Sarajevske stranke žestoko ‘udarile’. Zašto nije došao Plenković?

ODJECI HNS-a: Sarajevske stranke žestoko ‘udarile’. Zašto nije došao Plenković?

Jesu li sarajevske stranke žestoko reagirale na „odbacivanje“ presude haškoga tribunala Prliću i ostalima kako bi Bakiru Izetbegoviću oprali pljuvačku kojom su ga popljuvali  brojni bošnjački intelektulaci zbog najave ukidanja naziva RS-a?

Predsjednici SNSD-a i SBB-a Milorad Dodik i Fahrudin Radončić uopće nisu komentirali ‘dramatične i povijesne’ zaključke sa subotnjeg zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora. Prijatelji i partneri šefa HNS-a Dragana Čovića nisu se niti počešali na stožernikovu   maglovitu težnju da navodno preustroji BiH i na odbacivanje presude Haškoga suda Jadranku Prliću i još petorici visokih dužnosnika Herceg Bosne i zapovjednika HVO-a, pa prema tome i navodnog Udruženog zločinačkog pothvata.

Bez Plenkovića, Jandrokovića, Grabar Kitarović…

Je li takvo indolentsko ponašanje Dodika i Radončića posljedica njihovih mogućih procjena da se radi o ‘mlaćenju praznom slamom’ i popisu želja u Deklaraciji koja nikoga  ne obvezuje ili o činu još jednog demonstriranja lojalanosti provjerenom savezniku uistinu je teško dokučiti.

Kao što je teško prodrijeti u čip predsjednika HDZ-a Hrvatske Andreja Plenkovića. On je, kada god bi mogao, dolazio osobno uveličati hrvatsko jedinstvo u BiH i dati na značaju zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora. Međutim, ovog je puta apstinirao i u Mostar poslao Dubrovčanina Branka Bačića, predsjednika stranačkog Kluba u saboru RH. U Mostaru nije bilo niti predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Otvorilo je to u javnom mnijenju prostor među analitičkom strukom i odmah su počela kružiti brojna pitanja i dvojbe o pozadini nedolaska Andreja Plenkovića, Goradana Jandrokovića, ministrice Marije Pejčinović, a dodatnu konfuziju i nevjericu je izazvala i činjenica da se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uopće nije niti dvojila da li doći u Mostar ili ne.

U sljedećim danima će sigurno Andrej Plenković  pojasniti zbog čega je zaobišao  zasjedanje HNS-a i dobit ćemo odgovor je li to bio smišljeni, projicirani čin ili samo   splet okolnosti i ‘unaprijed dogovorene obveze ‘. I sami komentari na zaključke HNS-a iz Zagreba otkrit će mnogo toga. I da, bio je bivši, smijenjeni veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio.

Žestoke reakcije, SDA, SDP-a i DF-a

Nasuprot Dodiku i Radončiću najveće sarajevske stranke su se već od subote poslijepodne utrkivale u histeričnom optuživanju, prijetnjama i bespotrebnom ‘veličanju’ jedne Deklaracije kakvih je bilo i do sada na stotine, pa naravno i u njhovim arhivama, i nikada ništa nisu u krajnosti polučile niti promijenile.

Očigledno im je Dragan Čović opet zabio prst u oko negiranjem ‘udruženog zločinačkog pothvata’ i zaštitom digniteta i časti pripadnika HVO- a. S druge strane, Čović je uvijek  zgodna meta da se perfidno sakriju slabosti u svojim redovima. Nikako ne treba smetnuti s uma da je Bakir Izetbegović sa svojim ‘vojnikom’ Šefikom Džaferović najavio jednu suludu najavu osporavanja naziva RS-a pred Ustavnim sudom BiH.

Ta je pravno nedorasla inicijativa doslovce popljuvana od uglednih bošnjačkih intelektulaca i ustavnih eksperata pa je vrlo moguće da je Izetbegović iskoristio zaključke HNS-a da opere tu pljuvačku, a po oprobanoj matrici je u orkestriranu hajku upregnuo u druge sarajevske ‘patriote’.

U Stranci demokratske akcije su upozorili kako „negiranje pravomoćnih presuda UN-ovog Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS) predstavlja nasrtaj na istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, uvredu žrtava udruženog zločinačkog pothvata i pokušaj da se revidira povijest.”

Iz stranke Bakira Izetbegovića poručju da se “nikakvim i ničijim ‘odbacivanjem’ ne mogu promijeniti pravomoćne presude Haškog tribunala i povijesne činjenice. U SDA ne dvoje kako se negiranjem predusuda međunarodnog suda dodatno narušava povjerenje među narodima u BiH dok je poziv iz HNS-a na prekrajanje teritorija „na temelju glorificiranja Udruženog zločinačkog pothvata jasan signal da HDZ BiH kreće u blokadu dijaloga oko izmjena Izbornog zakona.

I lider SDP-a Nermin Nikšić također upozorava da nakon zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora, Dragan Čović i HDZ BiH otvoreno kreće u blokiranje svih procesa u BiH.

“Nemoguće je drugačije objasniti kako HDZ BiH i Dragan Čović misle da mogu graditi bilo kakve odnose, tako što otvoreno negiraju presude Haškog Tribunala i pozivaju na uspostavu etničkog federalizma, koji ne postoji nigdje na svijetu?, izjavio je Nikšić.

Prema njegovim riječima davno je postalo jasno „da je HDZ BiH odustao od prava Hrvata u entitetu RS, a sada sasvim otvoreno odustaje i od Hrvata koji ne žive na prostoru od Mostara do Livna.

Demokratska fronta Željka Komšića je pozvala međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini da osude veličanje Udruženog zločinačkog pothvata od strane „tzv. HNS-a“, i zatražio od Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) da na prvoj sljedećoj sjednici 29. siječnja kao točku dnevnog reda uvrsti spomenuto „veličanje zločina, jer ovakav odnos prema zločinima i presudama međunarodnih sudova nije ništa drugo nego ohrabrivanjenje na činjenje novih zločina i direktno ugrožavanje mira.“

Iz RS-a je jedino reagirao čelnik Prtije demokratskog progresa (PDP ) Branislav  Borenović. On je poručio  da ne dolazi u obzir teritorijalni preustroj BiH ako to podrazumijeva zadiranje u područje RS-a i u tome nitko neće imati sugovornike u tom entitetu.

/Izvor: Dnevni list/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar