Odjekuju snažne eksplozije kod Melitopolja. Britanci: “Ovo je najranjiviji dio ruske obrane”

Odjekuju snažne eksplozije kod Melitopolja. Britanci: “Ovo je najranjiviji dio ruske obrane”

Ruska invazija ušla je u 270. dan. Ukrajinom i dalje odjekuju eksplozije, a predsjednik Zelenski potvrdio je da su Rusi od početka rata upotrijebili preko 4700 projektila u Ukrajini.

8.55

Ukrajina objavila novu procjenu ruskih gubitaka: Poginulo oko 84.600 ruskih vojnika

8.45

Novo granatiranje u Nikopolu

Guverner regije Dnjepropetrovsk Valentin Režičenko izvijestio je o napadima na stambenu četvrt u središnjoj Ukrajini tijekom noći. Navodi da je šest projektila pogodilo grad Nikopol, pri čemu je ranjen muškarac (78).

“Pogodili su tri naselja – Nikopolska, Marganetska i Myrivska. Tamo je ispaljeno gotovo 60 granata. U Nikopolu je ozlijeđen 78-godišnji muškarac, liječnici su mu pomogli, ostao je na kućnom liječenju”, rekao je Režičenko.

“U gradu su ruske granate oštetile privatne kuće, brodove i automobile. Nije bilo žrtava u zajednicama Myrivska i Marganetska, kazao je i dodao je da trenutno stvari izgledaju mirno.

8.38

Britanski obavještajci: U Lugansku je najranjiviji dio ruske obrane

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo izvješće svojih obavještajaca o ratu u Ukrajini.

“Tijekom posljednjih sedam dana nastavljene su intenzivne topničke borbe oko sektora Svatove u Luhanskoj oblasti u sjeveroistočnoj Ukrajini.

Kao i na drugim dijelovima bojišnice, ruske snage i dalje daju prioritet izgradnji obrambenih položaja, koji su sasvim sigurno djelomično popunjeni slabo obučenim mobiliziranim rezervistima – navode.

“Uz jugozapadnu crtu bojišnice, koja se sada lakše brani uz istočnu obalu rijeke Dnjepar, sektor Svatove vjerojatno je sada najranjiviji operativni bok ruskih snaga”, stoji u izvješću.

“Kao značajno naseljeno središte u Luhanskoj oblasti, ruski će čelnici vrlo vjerojatno vidjeti zadržavanje kontrole nad Svatovima kao politički prioritet. Međutim, zapovjednici se bore s vojnom realnošću održavanja vjerodostojne obrane dok pokušavaju osigurati sredstva za ofenzivne operacije južnije u Donjecku”, dodaju.

“I ruske obrambene i ofenzivne sposobnosti i dalje su sputane velikim nedostatkom streljiva i kvalificiranog osoblja”, zaključuju obavještajci.

7.45

Erdogan: Zapad će platiti beskonačnu cijenu zbog izolacije Rusije

Europa će platiti visoku cijenu zbog izolacije Rusije, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan za ruski državni televizijski kanal Rusija 1.

“Cijena će za Zapad biti beskonačna. I Europa sve više plaća tu cijenu, a s njom i Poljska”, rekao je Erdogan.

Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin navodno su prije dva dana telefonski razgovarali o provedbi sporazuma o žitu.

Putin je ranije izjavio kako Rusija nije izolirana niti da će biti izolirana od ostatka svijeta. Prema Putinovim riječima, “Rusija ima mnogo prijatelja”.

“Rusija ne može biti izolirana jer je najveća zemlja po teritoriju i prisutnosti nuklearnog oružja”, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

7.04

Zelenski: Ukrajina je od početka rata upotrijebila preko 4700 projektila

Rusija je upotrijebila preko 4700 projektila u Ukrajini od početka rata, rekao je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Danas je 270. dan rata punog opsega. Rusija je upotrijebila više od 4700 projektila”, rekao je.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar