Održan mimohod ‘Ne bojim se’ u sjećanje na Nemcova

Održan mimohod ‘Ne bojim se’ u sjećanje na Nemcova

Noseći transparente "Ne bojim se", deseci tisuća Rusa prošli su u mimohodu Moskvom prisjećajući se Borisa Nemcova, glasnog kritičara predsjednika Vladimira Putina i ruske uloge u ratu u Ukrajini,koji je ubijen u petak usred Moskve. Njegovo ubojstvo osudio je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. 
Cijele obitelji, od staraca do djece, polagano su šetale središtem grada noseći portrete Nemcova. Ako zaustavimo tu kampanju protiv oporbe, imamo šanse promijeniti Rusiju. Ako ne uspijemo, prijeti nam masovni društveni sukob, rekao je oporbeni čelnik Genadij Gudkov. Vlast je korumpirana i suzbija svaku prijetnju. Boris je za njih bio jako nezgodan, dodao je. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin obećao je da će pronaći počinitelje nazvavši ubojstvo Nemcova "provokacijom". Ruski istražitelji koji odgovaraju Putinu slijede ukrajinske i islamističke pravce u otkrivanju počinitelja ubojstva. Kažu kako je moguće da su Nemcova, koji je bio Židov, ubili radikalni islamisti ili da ga je smaknula oporba želeći optužiti Putina.

Nemcov (55), koji je strahovao da Putin želi njegovu smrt zbog protivljenja sukobu u Ukrajini, najistaknutiji je oporbeni političar ubijen tijekom 15-godišnje Putinove vladavine. Godinama je bio jedan od čelnika liberalne stranke Savez pravih snaga. Početkom 90-ih obavljao je dužnost guvernera pokrajine Nižni Novgorod, a 1997. i 1998. za vrijeme predsjednika Borisa Jelcina bio je zamjenik predsjednika vlade. 
hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar