Održan Sabor HNS-a na kojem se prvi put Čoviću nije šutjelo

Održan Sabor HNS-a na kojem se prvi put Čoviću nije šutjelo

PRVI SABOR GDJE SE ČOVIĆU NIJE ŠUTJELO: “Nekad je bila Partija, danas HDZ isto radi, što rade mumije u saboru, pozapošljavali ste svoje do trećeg koljena”

I premda je predsjednik HNS-a Dragan Čović u izvješću o radu HNS-a kazao da se Hrvatima luksuz baviti sobom, odnosno da se o kriminalu, nepotizmu i ostalom treba šutjeti, jer je kudikamo veći problem bošnjačka politika, dogodio se u Mostaru Sabor HNS-a, prvi na kojem se nije samo klimalo glavom. Pokrenulo se pitanje iseljavanja, nepotizma, odnosa s Hrvatskom, koja je zalupila vrata Hrvatima u BiH, zatvorivši im granice i ostalom. – piše Hercegovina.info

IVICA BREŠIĆ (HRS LIVNO)

“Moj dojam je ovdje da su ovime ovdje najzadovoljniji oni o kojima ovdje govorimo, jer vide da će Hrvati srediti sami sebe, i ne trebaju ništa poduzimati, samo čekati. Oni će čekati, a mi ćemo nastaviti koristiti pozicije koje su nam dali da vozimo svoj narod u sigurnu propast u BiH”, kazao je Brešić. Osvrnuo se i na odnose s Republikom Hrvatskom, koji se po njemu svode samo na odnose dva HDZ-a i užih rukovodstava. “Intenzitet mlakih pokušaja rješavanja problema koji imaju Hrvati s ove strane granice govore o odnosima predsjednika HDZ-a BIH i predsjednika HDZ Hrvatske. Koliko su ti odnosi plodonosni vidimo po broju uspješno riješenih problama Hrvata u BiH od osnutka Hrvatskog narodnog sabora. Gotovo nijedno otvoreno pitanje, koje muči državljane Hrvatske u BiH nije sustavno riješeno. Administrativna covid zbrka samo je naglasila probleme koje svakodnevno imaju Hrvati iz BiH, koji su hrvatski državljani. Politika RH, konzularna predstavništva, proračunska sredstva za Hrvate izvan domovine na ovaj način se koriste samo u službi jedne stranke i njezinih interesa, vezani su za izbore s jedne ili druge strane granice. Tri mumije u saboru – njihova je svrha da su samo dnevno-politički osigurač, šute i naplaćuju mandate. Prelazak granice, raspolaganje imovinom, nepostojeće investicije, sramotni problem iskorištavanja Buškog jezera”, samo su neki od problema koji se ne rješavaju 30 godina.

SLAVEN RAGUŽ (HRS BiH)

Rezolucija ovakva kakva jeste ne ide koraka dalje od prethodnih Deklaracija i dokumenata koje smo predlagali na prijašnjim sjednicama HNS-a, a koji su ostali manje vrijedni od mrtvog slova na papiru. Dva su problema sa ovom Rezolucijom. Prvi problem je ono što je napisano, a drugi, možda veći od prvog, je ono što nije napisano.  Vezano za ono što je napisano, dovoljno mi je bilo pročitati uvod. Kaže se u točki 2: Trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje neprihvatljivo je za Hrvate u BiH:

(jer im negira pravo legitimnog političkog predstavljanja u tijelima i institucijama namijenjenim predstavljanju konstitutivnih naroda. Ovo sve stoji, ali nedostaje jedna ključna činjenica)

Gospodo dogodine će biti osma godina neprekinutog mandata vašega u vlasti na svim razinama. Dijete koje je upisalo prvi razred kada ste zajahali na funkcije, nakon Općih izbora dogodine polazi u srednju školu. Navedite mi jednu stvar koju ste učinili i koja je život hrvatskog čovjeka i položaj hrvatskoga naroda učinila boljim i kvalitetnijim u odnosu na razdoblje prije toga. Plašite narod Platformama i Alijansama, a samo ste nastavili tamo gdje su oni stali…

Plačete nad medijskim nasiljem, a imenovali ste svoje ljude po nadzornim odborima RAK-a, Javnog RTV servisa, koji osim što primaju plaću, ne rade apsolutno ništa? Postoje zakonske mogućnosti obrane od medijskog nasilja. Plačete ovdje kako netko političko nasilje radi nad nama, a u Parlamente šaljete ljude koje prespavaju mandate, a ako nekad nešto i kažu, ne znaju argumentirano odgovoriti na nasilje.

(jer sve navedeno, među ostalim razlozima, snažno utječe na proces iseljavanja Hrvata i dovodi do vrlo ozbiljnih demografskih problema u okviru hrvatskog nacionalnog korpusa u BiH).

Ovo je vrh! Za činjenicu da se apsolutno nigdje ne može uposliti bez stranačke iskaznice, da se, po sjevernokorejskom modelu, svaki društveno-gospodarski segment kontrolira i diktira iz jednog stranačkog ureda, da ste po javnim i drugim poduzećima pozapošljavali svoje do trećeg koljena, a za mlade nema nikakve perspektive, mimo stranačko-rodbinske, da ljudi po hrvatskim općinama i županijama otkaze dobivaju zbog pogrešnog likea na društvenim mrežama, krivo nam je Sarajevo.

Dalje, stoji „BiH je naša domovina“! Gospodo koja ste životima daleko otišli od običnog čovjeka i naroda kojeg predstavljate, ovakva BiH možda jeste VAŠA domovina, ova i ovakva BiH je davno prestala biti naša domovina. Nemate pravo to govoriti u moje i naše ime!

MIRKO VASILJ (ČAPLJINA U SRCU)

Bojim se da ćemo, ako ovako nastavimo, vrlo brzo doći na razinu borbe kakvu vode Sejdić i Finci, bez obzira na prava zajamčena Daytonom. Mislim da su ova prava pitanja što to mi možemo uraditi u svom hrvatskom korpusu, tamo gdje nam ne odlučuju drugi. Iz tog razloga ja ću se malo više držati demografije. Demografsku strategiju Hrvata u BiH treba razložiti na dva ključna dijela, a to su kakve odluke i strategije treba predložiti na federalnom I državnom Parlamentu, te kakve odluke I strategiju trebamo poduzeti na lokalnim razinama gdje smo narod kao većina.

Ne trebaju nama novci za gusle, diple, tambura, obnove crkava i sve praznijih škola i vrtića. Nama trebaju projekti koji će otvoriti radna mjesta, jer je jedino financijska stabilnost jamac da Hrvati u BiH opstaju i može potaknuti demografsku obnovu…. Kao otac petero djece znam o čemu govorim. Znam kakve probleme imaju i s njima se susreću roditelji djece u osnovnom obrazovanju. Pa pobogu za to nam ne trebaju ni federalni ni državni partneri, to je hrvatski nastavni plan i program. Besplatna prva godina studiranja, uvesti je za sve redovne student, a ostale godine prema uspjehu.

Nositelji ovih zadaća moraju biti lokalne i županijske vlasti. Krajnja mjera, krajnji cilj bi nam trebao biti Hrvatica majka – odgajateljica. Kad su Bandića pitali koji je najveći problem Zagreba rekao je da ima 4 – bijela kuga, bijela kuga, bijela kuga i bijela kuga… Na kraju, nepotizam i korupcija u našim redovima. Nekada smo imali primjere kako je zapošljavala Partija, danas su isti ti primjeri kako se zapošljava u Elektroprivredu, Eronet, jučer Aluminijski, školske javne ustanove, općinske administracije. Jedina je razlika što u onom sustavu nisi mogao napredovati ako nisi član Partije, a danas se ne možeš zaposliti ako nisi član Partije, tj. vladajuće stranke.  

NIKOLA RAGUŽ (HSP BiH)

Izborni zakon je pitanje svih pitanja u BiH, ali je isto tako i pitanje svih pitanja demografska slika hrvatskog naroda u BiH. Evo da se ne ponavljamo i da ovo ne ispadne populizam vidjeli smo izvješće biskupske konferencije u kojem stoji da nas u posljednjih 5 godina fali 60 000.. Hrvata katolika. Isto tako ja moram spomenut što imamo u RS-u, prije rata na tom području nas je bilo preko 200 000 a danas ispod 8000 Hrvata katolika. Ja se neću složiti da narod odlazi zbog nezdrave političke atmosfere, te da su odlasci sada kao i neki trendovi, ima i toga, ali ovdje narod prvenstveno odlazi trbuhom za kruhom, jer ne može ostvarit osnovnu životnu egzistenciju.

Mi više ne smijemo sjediti skrštenih ruku

Povratak i opstanak hrvatskog naroda u BiH treba staviti u prvi plan, a to smo imali i u svojim programima za prošle izbore pa i u sloganima. Apeliram na Republiku Hrvatsku, govorim jer su ovdje njezini predstavnici. Da ozbiljno povede brigu o Hrvatima u BiH, da to ne bude samo deklarativno zalaganje nego i strateško…U kontekstu izmjena izbornog zakona, ogromni akcent stavit na izjašnjenje o Nacionalnoj pripadnosti. Ovdje mislim na izbor izaslanika u Dom naroda FBiH. Nacionalna pripadnost se ne može mijenjat od izbora do izbora. To prvenstveno smatram vrijeđanjem inteligencije građana BiH.

Ne bih se čudio osobe koje mijenjaju nacionalnost po potrebi, počnu mijenjat i spol po potrebi. Kad govorimo o izbornom zakonu, stječe se dojam da prešutno gledamo što se događa u Republici Srpskoj. Mi smo po prvi puta došli u poziciju sada na ovim prošlim parlamentarnim izborima da možemo u vijeću naroda RS –a povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa, jer su nas u vijeću naroda zastupali Srbi iz SNSD, SP, SDS-a itd.. koji su se izjašnjavali kao Hrvati. HNS treba prema republici Srpskoj izaći sa jasnim stavom i inzistirat na legitimnom zastupanju u vijeću naroda Republike Srpske.

IVAN VUKADIN (HRVATSKI NACIONALNI POMAK)

Naš današnji slogan je “Svoji na svome bez diskriminacije”. Što ona znači? Za mene osobno i sve moje stranačke kolege i kolegice je obveza prema hrvatskom narodu, za čija se politička prava unutar Bosne i Hercegovine borimo. Hrvatski nacionalni pomak je tek postao članom Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Dragi prijatelji, hrvatski narod se osjeća minoriziran i napušten. Često ga obuhvaća malodušje zbog neispunjenih obećanja i iskustva nepravde koja mu se događa u državi koju je prvi na referendumu o neovisnosti prihvatio kao svoju i u čiju teritorijalnu cjelovitost su svoje živote ugradili mnogi pripadnici HVO-a.

HNS je osnovan upravo da bismo to spriječili, da bismo se ujedinili iznad stranačkih i svjetonazorskih granica u borbi za prava hrvatskog naroda. Krajnje vrijeme je dragi prijatelji da tu obvezu konačno shvatimo, da se prihvatimo posla i da opravdamo povjerenje koje nam je dao narod. Kako dr. Čović reče na kraju svog izlaganja, da nam je cilj trajno osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda. Upravo to mora biti zajednički strateški cilj svih nas okupljenih oko HNS-a. U rješenju tog cilja, neki koraci su napravljeni. Jedan od takvih koraka je i ova današnja rezolucija koju mi iz Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) podupiremo, prihvaćamo i podržavamo.

Jedan od koraka je svakako i izmjena izbornog zakona, ali nemojmo se varati, izmjenom izbornog zakona se neće dokinuti strukturalna nepravda i neprirodnost koja je oslikana u činjenici da jedino Hrvati kako konstitutivni narod nemaju svoju federalnu jedinicu i da oni jedini čak ne smiju reći da im je politički cilj samostojnost i samostalnost unutar hrvatske federalne jedinice koju mnogi nazivaju treći entitet

Za razliku od Hrvata, druga dva naroda jasno i glasno kažu i traže svoje ciljeve. Jedni su svojim ciljem proglasili tzv. građansku BiH iako znaju da takva koncepcija vodi u raspad, a možda i sukob. Oni drugi svako malo govore o komadanju BiH kao rješenje. Ta dva politička cilja koji bezuvjetno vode BiH u raspad i sukobe, jasno se artikuliraju i promoviraju dok se hrvatski cilj europeizacije kroz federalizaciju cjelovite države BiH, koji isključuje komadanje i sukobe, predstavlja kao nelegalan, nerealan ili pak neprihvatljiv. Zar nam se to ne čini nelogičnim bezobrazlukom, podmuklim i podlim? No, nisu nama krivi drugi, predstavljaju druga dva naroda i imaju svoje ciljeve. Oni samo jasno kažu što žele, ne ustručavaju se zastupati interese svog naroda.

Za razliku od njih, mi još uvijek nemamo snage jasno i glasno reći da je politički cilj hrvatskog naroda održanje BiH, sloboda odlučivanja Hrvata, Srba i Bošnjaka o vlastitim interesima unutar vlastitih federalnih jedinica. Neki će reći da je to posljedica real politike, da je hrvatski entitet nerealan cilj. No, sve vas podsjećam na primjer Republike Hrvatske, Slovenije, pa i Kosova. Da je tako mislio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i da je tako mislio hrvatski narod kroz stoljeća, danas ne bi postojala samostalna demokratska Hrvatska, država koja je članica NATO saveza i EU.

Zar ideja samostalne Hrvatske države za naše očeve i majke, djedove i bake, nije bio neostvariv san više stoljeća?

Međutim, oni su vjerovali u slobodu i borili se za nju. Upravo taj borbeni i hrvatski duh te odlučnost mora i treba postati dio duboke svijesti i okosnica rada HNS-a. Kao što rekoh, neki koraci su već napravljeni, a jedan od značajnih je svakako tomislavgradska deklaracija neovisnih intelektualaca u kojoj je jasno rečeno da cilj hrvatske borbe mora biti ostvarenje hrvatskog entiteta. Među autorima te deklaracije nalaze se časni i dokazani domoljubi, borci za prava hrvatskog naroda koji nas političare pozivaju da ih podupremo i da preuzmemo dijelove ili čitavu deklaraciju kao dio našeg programa.

Kvazi građansko uređenje vodi u kaos i sukobe, u islamizaciju i nacional-fašizam jednog naroda. Bilo kakva dioba i raspad BiH isto tako vodi u sukobe. Najbolji i održiv put za BiH je federalizacija po europskim standardima u kojoj će hrvatski entitet biti treća noga na tronošcu, garancija održivosti i stabilnosti. Mi iz HNP-a smo podržali tomislavgradsku deklaraciju, iako neke dijelove iste smatramo tehničkim pitanjima za političke stranke.

Glavnu točku tomislavgradske deklaracije, borbu za hrvatski entitet, smatramo nezaobilaznom točkom našeg političkog djelovanja. Hoćemo li mi koji smo ovdje ostvariti hrvatsku federalnu jedinicu unutar BiH? Možda mi nećemo, ali će je doživjeti naša djeca ili unuci. Vođen primjerom dr. Franje Tumana i hrvatskih vojnika kroz dugu povijest, nadahnut povijesnim iskustvom i odgovornošću  za hrvatsku budućnost, HNP je ostvarenje hrvatskog entiteta u BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing