Održan sastanak Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ

Održan sastanak Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi  danas je održao sastanak na kojemu je razmatrano epidemiološko stanje u Županiji.

Na sastanku su prezentirani aktualni podaci vezani za broj i strukturu pozitivnih na COVID-19 u HNŽ. Opća je ocjena kako je epidemiološko stanje sve ozbiljnije, a  razlog za povećan broj COVID-pozitivnih osoba, što je Stožer u više navrata isticao, nije u nedostatnosti propisanih mjera, već u njihovu nepoštivanju.

Stoga su iznova pozvani građani na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite, poglavito držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja osobne i higijene prostora.

Također, ponovno je od svih mjerodavnih institucija, poglavito MUP-a HNŽ i inspekcijskih službi, zatražena provedba pojačanog nadzora i kažnjavanja onih koji krše donesene mjere preveniranja obolijevanja i zaštite građana.

Članovi Stožera upoznati su kako Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi, od Uprave za civilnu zaštitu, odnosno Stožera civilne zaštite HNŽ,  nije dobilo odgovor na traženje Kriznog stožera Ministarstva da Stožer civilne zaštite HNŽ  uputi prijedlog Vladi HNŽ za proglašenje stanja prirodne i druge nesreće radi pogoršanog epidemiološkog stanja prouzročenog širenjem bolesti COVID-19 u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Stoga je od Federalnog ministarstva zdravstva zatražilo da uputi inicijativu da Federalni stožer civilne zaštite predloži Vladi FBiH proglašenje stanja prirodne i druge nesreće.

Također je, s ciljem lakšeg organiziranja nastavnog procesa, usvojena izmjena epidemioloških preporuka koja se odnosi na broj učenika u jednom razredu. Naime, u učionicama gdje se mogu ispoštovati sve epidemiološke mjere, poglavito distanca između učenika, maksimalan broj učenika može biti 18.

Na današnjoj sjednici usvojene su i Revidirane preporuke za testiranje na SARS-CoV-2, postupak s kontaktima, te završetak izoliranja i samoizoliranja koje će biti upućene svim zdravstvenim ustanovama u HNŽ.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing