Održan znanstveni kolokvij „Stazama glagoljaša”

Održan znanstveni kolokvij „Stazama glagoljaša”

Znanstveni kolokvij „Stazama glagoljaša“ održan je u Biogradu na Moru od 7. do 9. srpnja. Na skupu međunarodnog karaktera izlaganje je imao član Hrvatskog kulturno društvo “Napredak” Glavna podružnica Mostar, dr. sc. Anto Ivić s temom “Ćirilična baština Hrvata i djelovanje glagoljaša u BiH”.

Održan je i okrugli stol sa sudionicima iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Iz BiH je sudjelovalo Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine, objavljeno je na stranici HKD “Napredak”.

Dr. Ivić je predstavio isprepletenost glagoljice i ćirilice te tragove hrvatske ćirilice iz različitih izvora od 11. do 19. stoljeća, koju od sredine 19. st. počinju nazivati bosanica, a na prijelazu u 20. st. postaje poznata kao bosančica.

Cilj je bio raspraviti o ćirilometodskoj baštini na našim prostorima s posebnim naglaskom na glagoljaštvo tj. na koji način u suvremenim društvenim i kulturno-znanstvenim ponudama reprezentativno predstaviti navedenu baštinu kao integrativni dio europske kulturne povijesti.

U širem smislu, postignuta je međuinstitucionalna i međunarodna suradnja, potaknuta interdisciplinarnost i inovativnost u području istraživanja i interpretacije glagoljaške (ćirilometodske) baštine, prikazani su primjeri dobre prakse, virtualni konceptualni modeli i smjernice digitalizacije kulturne (glagoljaške) baštine. Raspravljano je o produktivnijoj turističkoj popularizaciji glagoljaške baštine, uključivanju lokalnih zajednica u istraživanje, očuvanje i promociju kulturne baštine te osmišljavanje novih edukativnih ponuda.

Izvor: Katolički tjednik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar