Održana prva sjednica Vlade FBiH

Održana prva sjednica Vlade FBiH

Članovi Vlade Federacije BiH ocijenili su da “Koncept ekonomskog razvoja 2014.-2018. – Ekonomski rast i zapošljavanje”,  može predstavljati osnovu za izradu Prijedloga programa rada Federalne vlade za mandatno razdoblje 2015.-2018. , na današnjoj  prvoj redovitoj sjednici Vlade održanoj u Sarajevu.- prenosi agencija Fena.

Sva federalna ministarstva zadužena su da, u roku od 15 dana, Uredu premijera FBiH i Federalnom zavodu za programiranje razvoja dostave prijedloge, primjedbe i sugestije na ovaj dokument, kao i da predlože mjere za njegovo provođenje. 

Vlada je danas imenovala posebno povjerenstvo koje će pratiti aktivnosti na realizaciji “Koncepta ekonomskog razvoja 2014.-2018. – Ekonomski rast i zapošljavanje”.

Vlada FBiH zadužila je federalna ministarstva koja vrše ovlaštenja organa Federacije BiH u gospodarskim društvima s udjelom državnog kapitala da joj, u roku od 15 dana, dostave informaciju o mandatima i statusu članova uprava, upravnih i nadzornih odbora.  

Također, Vlada je zadužila federalna ministarstva, federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, a naročito Agenciju za državnu službu FBiH, da odmah obustave sve natječaje  za prijam državnih službenika, na razdoblje  od 60 dana.

Vlada FBiH  danas je pozvala članove uprava, upravnih i nadzornih odbora privrednih društava s udjelom državnog kapitala u kojima federalna ministarstva vrše ovlaštenja organa Federacije Bosne i Hercegovine, da se stave na raspolaganje razvojnim politikama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i federalnim ministarstvima koja će je provoditi u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Federalna vlada je zadužila svoje Glavno tajništvo da svim federalnim ministarstvima dostavi Informaciju o statusu nacrta zakona, prijedloga zakona i drugih propisa koji se nalaze u parlamentarnoj proceduri, a nisu razmatrani ni na jednom od domova Parlamenta Federacije BiH.

Federalne ministre i druge rukovoditelje federalnih organa uprave Vlada je zadužila da joj, u roku od 15 dana, dostave izjašnjenje da li ove propise povlače iz parlamentarne procedure ili ostaju pri predloženim tekstovima, priopćio  je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar