Održana redovna izvještajna Skupština Crvenog križa općine Prozor-Rama

Održana redovna izvještajna Skupština Crvenog križa općine Prozor-Rama

Redovna izvjštajna Skupština Crvenog križa općine Prozor-Rama održana je 16. travnja 2024. godine. Na ovoj Skupštini razmatrano je izvješće o radu koje je pripremila tajnica Luca Baketarić. Iz izvješća je vidljivo kako je Crveni križ provodio svoje humanitarne i edukativne zadatke.

Tijekom 2023. godine aplicirano je na 5 različitih projekata:

  1. Projekt UNDP „Niste sami “ – kojeg financira Europska unija, a u sklopu regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2( ReLOaD2), a sufinancijer projekta je općina Prozor-Rama. Projekt je osmišljen da bi se osobama s mentalnim teškoćama osigurao aktivan život u zajednici te socijalna uključenost. S obzirom da se radilo o osobama koje nisu socijalno uključene cilj je bio poboljšanje kvalitete života tih korisnika kao i članova njihove obitelji.Radionice su se održavale dva puta tjedno, te se svaki put išlo po djecu i nakon završenih radionica vraćali ih njihovim kućama. Na projektu je sudjelovao i psiholog. Korisnici projekta bili su jako zadovoljni i rado su dolazili na radionice.
  2. Projekt „ Zimska pomoć“- novčani transfer za socijalno ugroženo stanovništvo pogođeno COVIDOM-19. Financijer ovog projekta je Švicarski crveni križ, a posredstvom Društva CKBiH.
  3. Projekt „ Pružimo pomoć osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi „ koji financira Federalno ministarstvo zdravstva i socijalne politike.
  4. Projekt „Federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica“ .
  5. Projekt „Uprava za prognanike i izbjeglice HNK/Ž „

Također su prikupljene i pristigle različite donacije u novcu, a ponajviše u hrani, higijenskim potrepštinama, odjeći, medicinskim pomagalima i opremi.

Bile su to donacije različitih humanitarnih organizacija, ali i pojedinaca.

Osim redovne podjele prehrambenih paketa( Uskrs, Ramazanski Bajram, Božić, Nedjelja/tjedan Crvenog križa, Tjedan solidarnosti) distribuirana je dostava  hrane, higijene i lijekova i  po pozivima. Uposleni u CK zajedno sa volonterima su obilazili osobe koje su bile u potrebi  i dostavljali lijekove i hranu.U navedenom periodu podijeljeno je:

  • Paketa sa hranom i higijenskim potrepštinama – 395 kom.
  • Pelena za odrasle – 3.100 komada
  • Odjeće i obuće – 200 kg

“Osim ovoga imali smo još dodatne distribucije hrane , lijekova i ostalih potrepština za osobe starije životne dobi, invalidne osobe i osobe koje nisu bile u mogućnosti doći do prostorija Crvenog križa. Takvih poziva je bilo 45. To znači da je  u prošloj godini podijeljeno  paketa hrane, higijn i brašana  u vrijednosti oko 19.000 KM”, kazali su iz Crvenog križa.

Potrebno je istaknuti da je Crveni križ općine Prozor – Rama u suradnji s Crvenim križom Federacije BiH Domu zdravlja “Rama” uručio kompresijski inhalator OMRON-C900 i pulsni oximetar

Također je  podijeljen je i određen broj ortopedskih pomagala i to:

  • Invalidska kolica- 3 kom.
  • Hodalica –  16 kom.
  • Štake           –   21 pari štaka.
  • Bolnički krevet –   15 kom.
  • Deka –              1 kom.
  • Ograda –     1 kom.
  • Ručka – 1 kom.
  • Podmetači – 50kom.
  • Vlažne maramice – 4 kom.
  • Princeza – 1 kom.

U 2023. godini odrađeno je 6 akcija dragovoljnog darivanja krvi, od toga su 5 bile redovne i 1 izvanredna. U ovih 6 akcija odazvalo se ukupno 315 osoba, a prikupljeno je 276 doza krvi.

Predavanje i polaganje prve pomoći za vozače obavlja se srijedom i petkom . U prošloj godini imali smo 149 kandidata .

Svake godine uposleni i volonteri Crvenog križa diljem svijeta obilježavaju važne datume vezane za tradicionalna obilježavanja dana Crvenog križa.

  • JU Centar za prevenciju, rehabilitaciju i edukaciju općine Prozor-Rama i OŠ „ Ivan Mažuranić“ Gračac su obilježili 21. 3. Dan osoba sa Down sindromom. Crveni križ je također podržao ovaj susret.
  • 7.4. svake godine se obilježava svjetski dan zdravlja. Uposleni i volonteri CK obilježili su taj dan posjetivši  O.Š. Ivan Mažuranić-Gračac, a svrha posjete je bila prezentacija prve pomoći za učenike i djelatnike, obavljeni su zdravstveni pregledi građana ( krvni tlak i šećer u krvi) uz razgovor o zdravstvenim izazovima.
  • Od 8.5. – 15.5. obilježava se nedjelja/ tjedan Crvenog križa, a 8.5. se obilježava Svjetski dan Crvenog križa. Povodom obilježavanja tog dana obišli smo naše korisnike , te izvršili mjerenje tlaka i šećera i podjelu paketa.
  • 6. obilježili smo dan darivatelja krvi , te uputili čestitku svim našim darivateljima.
  • Tjedan borbe protiv tuberkuloze bio je od 14.-21.9. borbe pod sloganom“ DA-možemo zaustaviti tuberkulozu“ , kako bi se podigla svijest stanovništva o tome da je tuberkuloza  još uvijek jedna od vodećih zdravstvenih problema. Tim povodom naši volonteri su odradili promociju na terenu, dijelili promo materijal, promo markice i sl.
  • 11.1. održan je dan borbe protiv dijabetesa. Povodom obilježavanja ovog dana djelatnici naše organizacije izašli su na teren i obišli naše korisnike kojima su mjerili šećer u krvi i dijelili savjete vezane za ovu bolest.

Radilo se i s mladima

  • Održana je konferencija mladih 7. ožujka 2023. godine na kojoj je razriješeno staro predsjedništvo Crvenog križa općine Prozor – Rama , a izabrano novo . Posebna pohvala za prošlu godinu ide upravo volonterima Crvenog križa koji su neumorno radili i bili na raspolaganju u svako doba.
  • Institut za razvoj mladih KULT organizirao je Kamp aktivizma u zajednici u okviru projekta “Jačanje kapaciteta mladih iz 13 partnerskih zajednica”Na toj radionici bile su prisutne dvije naše volonterke koje su predstavljale CK općine Prozor-Rama.

U protekloj godini došlo je do promjene u strukturi organizacije Crvenog križa općine Prozor-Rama. Dotadašnji tajnik Daniel Tučić prešao je raditi u Sarajevo na mjesto tajnika Crvenog Križa FBiH, a na njegovo mjesto tajnika Crvenog križa općine Prozor-Rama izabrana je Luca Baketarić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing