Održano predavnje o drogi, alkoholu i kocki u OŠ fra Jeronim Vladić Ripci

U suradnji s JU Centar za socijalni rad Prozor-Rama danas je u OŠ fra Jeronima Vladića Ripci održano predavanje na tri teme. U sklopu programa prevencije svih oblika poremećaja u ponašanju, koji je sastavni dio Godišnjeg plana i programa rada škole, učenici su  imali  prigodu poslušati predavanje na temu: „Ovisnost o kocki“ koju je održao psiholog dr. Marko Romić iz Centra za mentalno zdravlje iz Mostara.
 
Učenici sedmih i osmih razreda poslušali su kvalitetno predavanje na kojemu je psiholog Romić iznio iskustva iz svog posla. Učenici su tako poslušali nekoliko istinitih priča o ljudima čiji je život upropastila kocka, a koji su unatoč  brojnim nastojanjima nisu uspjeli izliječiti. Upozoreni su kako ovisnost ne razara samo čovjeka,  nego i njegovu obitelj. Sve je više mladih ljudi koji u želji da ostvare neki dobitak u igri na sreću,  ostaju bez ičega te još dodatno zadužuju kompletnu obitelj dok ne dođu do krajnjeg očaja, što stvara još veće probleme.
 
Drugo predavanje je bilo vezano za alkoholizam. Predavačica je bila Nikolina Palameta-socijalna radnica, djelatnica Centra za mentalno zdravlje. Voditeljica je Kluba liječenih alkoholičara zajednice liječenih alkoholičara „Dr. Vladimir Hudolin“ Mostar.
Ona je u svom predavanju naglasila kako je alkohol jedan od glavnih uzroka stradanja mladih.  

Mladi  konzumiraju alkohol zbog toga što hoće oponašati starije, alkohol ih čini starijima, osjećaju se moćnijima, pijući pokazuju zrelost i odraslost i lakše se uključuju u društvo.
 

U trećem predavanju Milena Latinčić, socijalna radnica upoznala je učenike o važnosti Programa prevencije i sprječavanja zlouporabe droga. Primarna prevencija osigurava da se ovisnost nikad ne pojavi, odnosno onemogućava stvaranje ovisnosti. Škola kao odgojno-obrazovna ustanova u kojoj učenici zajedno s učiteljima uče i rade, a uz obitelj bi trebala biti temeljni čimbenik u formiranju odbojnog  stava prema ovisnostima.

Tekst/foto: Nikica Beljo

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar