• Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka
  • Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka
  • Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka
  • Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka
  • Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka
  • Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka
  • Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka
  • Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka
  • Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka
  • Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka
  • Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka
  • Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka
  • Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka

Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka

Stručno predavanje na temu “Opći principi rezidbe najvažnijih voćnih kultura” održano je danas, 22. ožujka 2024., u Prozoru u organizaciji Općine Prozor-Rama i Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Predavanje su za okupljenima održali Marijo Leko, dipl. ing. agr., Šef Odjela za biljnu proizvodnju i tehnologiju i dr. sc. Miro Barbarić, stručni savjetnik za voćarstvo Federalnog agromediteranskog zavoda. Okupljenim poljoprivrednim proizvođačima se ispred Općine Prozor-Rama obratio mr. sc. Stipo Čuljak, šef odsjeka za poljoprivredu.

“Nama je ovo prvo predavanje u općini Prozor-Rama na temu rezidbe voćaka. Inače 13. godina zaredom što se tiče zavoda. Mi krajem prvog mjeseca najčešće imamo obavijest, a sukladno vremenskim uvjetima koncem prvog i drugog mjeseca organiziramo teoretski i praktični dio predavanja. Ove godine smo prvi put uveli rezidbu maslina, jer se ona dolje u nižem dijelu intenzivno širi. (…) Vezano za rezidbu, svi vjerojatno znate da je to jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera općenito tijekom jedne godine, odnosno općenito u voćarenju”, kazao je Leko, inženjer agronomije.

Prvih nekoliko godina poanta je upravo na izgradnji uzgojnog oblika. Početni skelet koji formiramo i držimo na životu trebao bi imati vijek trajanja onoliko koliko godina traje i sam voćnjak.

Voćari su tako danas mogli čuti nešto o intenzivnom i ekstenzivnom uzgoju voćaka, osnovnim sustavima uzgoja s provodnicom i bez nje. Predavači su se osvrnuli i na temeljne principe rasta grana i kretanja pupoljaka.

Zimska rezidba tako zapravo predstavlja utvrđivanje skeleta stabla, a ljetna pak predstavlja korekciju zimske

Tema su također bili pupoljci voćaka, zimski, ljetni i spavajući, zatim tipovi rodnih grančica, kao i kategorije prirasta jabuke i kruške te rodni izboji. Sami kraj predavanja ostavljen je za oblikovanje najzastupljenijih uzgojnih oblika, a veći dio upita ramskih voćara odnosio se na oblikovanje i rezidbu stabala šljive koja su najzastupljenija u ovom kraju.

Nakon predavanja je organiziran praktični dio rezidbe u voćnjaku, gdje je na primjeru voćnjaka u naselju Gmići pojašnjeno održavanje voćnjaka u intenzivnom uzgoju.

 

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing