Okupljanje starih vjernika u Vatikanu

Okupljanje starih vjernika u Vatikanu

Stariji ljudi, uključujući i nekadašnjeg papu Benedikta, sudjelovali su danas "okupljanju mudrih i izboranih" u Vatikanu gdje je papa Franjo zapostavljanje starih nazvao "prikrivenom eutanazijom".

Tjekom okupljanja na trgu svetog Petra, papa se obratio masi od oko 40.000 starijih – baka, djedova, udovaca, udovica.

Papa je naglasio značaj starih u društvu i ocijenio da domovi za stare ne bi smjeli postati "zatvori" gdje je brigu za stare zamjenila žeđ za novcem.

Svjetska zdravstvena organizacija procijenila je da u svijetu živi oko 600 milijuna ljudi starijih od 60 godina i da će se ta brojka udvostručiti u sljedećih 11 godina i do 2050. dostići broj od dvije milijarde i to mahom u razvijenim zemljama.

Današnji skup tek je treće javno pojavljivanje nekadašnjeg pape Benedikta (87) koji je, kako prenosi Reuters, izgledao relativno zdravo i na trg je došao uz pomoć štapa. Benedikt je ostao oko sat vremena, slušajući ljude i govor novog pape i otišao prije mise.

"Nasilje nad starima je jednako nehumano kao nasilje nad djecom", rekao je 77-godišnji papa okupljenima koje su zabavljali brojni pjevači uključujući i proslavljenog tenora Andreu Boccelija.

Od dolaska na Svetu stolicu, papa je više puta pozivao na poštovanje starijih, naročito u bogatim društvima, nazivavši ih nositeljima iskustva i znanja, prenosi Tanjug.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar