Oliver Dragojević na današnji bi dan proslavio 75. rođendan: Živio je za pjesmu, druženja…

Oliver Dragojević na današnji bi dan proslavio 75. rođendan: Živio je za pjesmu, druženja…

Prošlo je 4 godine kako nas je napustio legendarni pjevač Oliver, čije su pjesme ostavile neizbrisiv trag na hrvatsku glazbenu scenu. Danas će se njemu u čast, u rodnom mu Splitu, obilježiti njegov rođendan.

Događaj će se održati na Starom placu, u sklopu Spleat Adventa.

Oliver se rodio 7. prosinca 1947. godine, a ime je navodno dobio po liku Olivera Twista. Odrastao je u velikoj i siromašnoj obitelji, o čemu je često govorio tijekom svojega života.

“Bilo nas je ka pasa: puna kuća, i po trideset bi nas spavalo u kužini, u hodniku, u dvoru… Kad smo se spuštali na more, parili smo ekskurzija. Jer kod babe i dide, koji su još tada bili živi, naprosto nije bilo mista za svi”, rekao je jednom prilikom Oliver.

Iako su imali malo, bili su sretni, a cijela obitelj obožavala je glazbu i pjevanje. Zato je tijekom odrastanja glazba Oliveru bila izrazito važan dio. Oliver nikada nije bio siguran kada je njegova karijera započela, ali je prve nastupe održavao već sa 10 godina.

Njegova ljubav prema pjevanju iz djetinjstva postala je ozbiljnija kada je upisao i naposljetku odustao od glazbenog smjera na Višoj pedagoškoj akademiji

Već prije 20-e godine Oliver je nastupao na Splitskom festivalu s pjesmom ‘Picaferaj’. Iako je nakon toga htio odustati, ohrabrili su ga njegovi bliski, a ono što je slijedilo nitko pa ni sam Oliver nije mogao očekivati.

Oliver je od 1975. do 1992. godine nastupao na Splitskom festivalu, gdje je 10 puta dobio nagradu publike, a 8 puta nagradu žirija. Uz Splitski festival nastupao je i na brojnim drugim festivalima, od kojih se najviše istaknuo na festivalu Vaš šlager sezone gdje je pobijedio s pjesmom “Moje prvo pijanstvo”.

Dugi niz godina nastupao je po festivalima, a njegova diskografska karijera započela je s pločom ‘Ljubavna pjesma’ iz 1975. godine. Nekoliko godina kasnije izbacio je neke od svojih najpopularnijih hitova koji se slušaju i danas, poput “Vjeruj u ljubav”, “Ča je život vengo fantažija”, “Nocturno” i još mnoge druge.

Veliki uspjeh doživio je i s pjesmom iz 1993. naziva “Cesarica”, koju danas malo tko ne zna, a koju su slijedile brojne legendarne ljubavne, ali i tužne pjesme, poput “Bez tebe”, “U ljubav vjere nemam”, “Moj lipi anđele” i druge.

Oliver je ostavio neizbrisiv trag na hrvatsku glazbenu scenu, a koliko je bio voljen, nerijetko pokazuju u njegovom rodnom Splitu gdje se često održavaju događanja u njegovu čast. Tako se na njegovom ispraćaju okupilo se više od 10 tisuća ljudi koji su omiljenog pjevača ispratili uz pjesmu, sirene s brodova i bakljadu. Njegove pjesme često se mogu čuti i na tribinama tijekom utakmica hrvatskih klubova, a publika svaki put zapjeva u sav glas. Bio je voljen i među svojim kolegama, koji svoje koncerte posvećuju upravo njemu.

Izvor: 24sata/Monika Kavedžić

Foto: Tom Dubravec/Cropix 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar