OPAKA AVANTURA: Gubi li “legitimni” Čović kredibilitet postulata legitimnog predstavljanja

OPAKA AVANTURA: Gubi li “legitimni” Čović kredibilitet postulata legitimnog predstavljanja

Čelnik HDZ BiH je neposredno nakon parlamentarnih izbora prilično uvjerljivo davao do znanja da će koalirati samo s onom strankom ili grupacijom koja ima većinu u bošnjačkom Klubu u federalnom Domu naroda. Brzo je pogazio riječ i upustio se u opasnu avanturu s Osmorkom koja dugoročno može polučiti teške posljedice gubitka kredibilnosti legitimnog predstavljanja.

Predsjednica Federacije Lidija Bradara je obavila konzultacije s kandidatom za federalnog premijera Nerminom Nikšićem i sada slijedi onaj dio procedure koji izaziva zebnju, od koje se najviše strahuje i koja će apsolutno donijeti totalnu neizvjesnost, ali moguće i sablasnu paralizu procesa imenovanja Vlade u većem entitetu.

Naime, Nikšić će za svoje ustoličenje morati dobiti suglasnost dvojice potpredsjednika Igora Stojanovića i Refika Lende. Ovaj posljednji je već u nekoliko navrata rezolutno potvrdio da tu ovjeru neće dati niti po koju cijenu.

Smatra da njegova SDA mora biti dio buduće vlasti jer ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda i najviše zastupnika u Zastupničkom domu. O motivima, poznavanju ili neuvažavanju demokratske prakse, političkom moralu pa i toj famoznoj većini se već nadugo i naširoko raspreda i nekako svi očekuju da ovu pat poziciju raspetlja Visoki predstavnik Christian Schmidt, koji je i zakuhao federalni bosanski lonac.

HDZ u strahu od novih rješenja

Sarajevski politički čelnici, najviše iz SDA i DF-a, ali i neki iz Osmorke žestoko napadaju njemačkog diplomatu jer je svojim kontroverznim i nedorečenim intervencijama u izbornoj noći navodno vodu skrenuo na mlin HDZ-a BiH, no, zanimljivo je da od eventualnih Schmidtovih poteza sada najviše strahuje upravo Dragan Čović i vrh njegove stranke.

Slute i strahuju da bi Visoki predstavnik mogao zaroviti u Ustav FBiH, primjerice da ukine tu suglasnost jednog od potpredsjednika FBiH, što bi moglo izazvati traumu u HDZ-u BiH, ali i vrlo pogubne posljedice po nacionalne interese Hrvata u FBiH.

U neku ruku bi to značilo ozbiljno satiranje ‘legitimnog’ predstavljanja što je navodno ‘crvena crta’ u političkom djelovanju i zastupanju baš HDZ-a BiH. Zato i ne čude gotovo panične poruke Čovića, Bradare, Krišto i ostalih dužnosnika najjače hrvatske stranke koje upozoravaju da Schmidt nema potrebe za bilo kakvih preinakama postojećih ustavnih rješenja.

Nije potrebno biti prorok pa uvidjeti da bi nakon sljedećih izbora sarajevske stranke mogle istisnuti HDZ BiH iz ozbiljne priče o formiranju vlasti u FBiH, bez obzira na moguću većinu u hrvatskom nacionalnom klubu u Domu naroda.

Čović pogazio legitimnost

Lice Dragana Čovića u zadnje vrijeme djeluje zabrinjavajuće zaleđeno. Međutim, mora se priznati kako je i sam stožernik neprincipijelno i nepromišljeno uletio u zamku i isprovocirao opasnost po hrvatske nacionalne interese i postulat legitimnog predstavljanja.

Da li pod američkim, britanskim ili pritiskom iz Zagreba čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je pogazio legitimnost SDA pa prema tome i Bošnjaka u nacionalnom klubu u Domu naroda. Upustio se u suludu avanturu s moguće nesagledivim posljedicama i štetom po Hrvate.

Čelnik HDZ-a BiH je neposredno nakon parlamentarnih izbora prilično uvjerljivo davao do znanja da će koalirati samo s onom strankom ili grupacijom koja ima većinu u bošnjačkom klubu u federalnom Domu naroda. Brzo je pogazio riječ i sa Osmorkom stavio na kocku legitimno većinsko predstavljanje što dugoročno može polučiti teške posljedice gubitka kredibilnosti te ustavne dogme.

Zbog neke vrste odmazde prema ‘varalici’ Bakiru Izetbegoviću Čović je legitimno predstavljanje skrnavio i teško će nakon sljedećih izbora moći braniti vjerodostojnost svojih stajališta.

Paradoksalno djeluje, ali Draganu Čoviću u ovoj situaciji jedino može obraz sačuvati i povratiti kredibilitet baš odbačena SDA ako bude nepokolebljiva da spriječi ulazak Osmorke i Nikšića u Vladu FBiH, odnosno ako Novalić i družina ostanu još skoro četiri godine u tehničkom mandatu.

Ako, pak, Christian Schmidt i njegovi politički mentori iz Amerike, Britanije i EU posegnu s političkom batinom i definitivno izbace SDA iz igre i to mjerama koji će trajno ustavna rješenja reducirati, teško će biti i Čoviću.

Umišljeni stožernik je eliminiranjem SDA djetinjasto zaigrao vražje kolo.

J. S.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar