Općina Prozor Rama – Od danas moguće dobiti rodni list bez obzira na mjesto rođenja

Općina Prozor Rama – Od danas moguće dobiti rodni list bez obzira na mjesto rođenja

Od petka će u Matičnom uredu općine Prozor Rama biti moguće dobiti Izvod iz matičnih knjiga bez obzira na mjesto rođenja u Bosni i Hercegovini, doznajemo u općinskom  Uredu za informiranje .

Rezultat je to projekta izrade jedinstvenog registra matičnih knjiga na razini Federacije ,čijim će se puštanjem u rad olakšat  život brojnim građanima FBiH ,koji su do sada svaki put kad bi im zatrebao rodni list morali ići u grad ili općinu u kojoj su rođeni kako bi isti izvadili. Puštanjem u rad jedinstvenog registra će, primjerice, stanovnik Prozor Rame, koji je rođen u Mostaru ,svoj rodni list moći izvaditi u Prozoru.

Inače, početkom svibnja 2012. godine u FBiH stupio je na snagu novi zakon o matičnim knjigama kojim je propisano da se rodni list i ostali izvadci iz matičnih knjiga mogu izvaditi samo jedanput te tako postaju trajni dokumenti.

Primjena ove prakse u Federaciji je započela u lipnju ove godine. S time je prestala praksa da vrijednost rodnog lista traje samo šest mjeseci, nakon čega se mora izdavati novi, što je stvaralo nepotrebne gužve i bio dodatni trošak za kućni proračun građana. Dokumenti se izdaju na posebnim obrascima koji su zaštićeni i imaju posebnu formu sukladno zakonu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing