Općina Prozor-Rama sudjeluje u tri humanitarna projekta

Općina Prozor-Rama sudjeluje u tri humanitarna projekta

Povodom nedjeljnog Humanitarnog koncerta „Ruku za Luku“, kojeg organizira Kulturno sportski centar Prozor, načelnik općine Jozo Ivančević donio je Odluku kojom se Općina Prozor-Rama priključuje Humanitarnom koncertu te će za malog Luku Barešića uplatiti novčana sredstva u iznosu od 1.000,00 KM.

Naime, maleni Luka Barešić je četverogodišnji dječak koji boluje od mioklone encefalopatije. Do šestog mjeseca života imao je jake epileptične napade tijekom cijelog dana svakih sat vremena. Nakon što mu je uspostavljena dijagnoza i uvedena terapija(dvije vrste antiepileptika), napadi su se smanjili, ali su ostavili posljedicu na psihofizički razvoj. Luka je sada zbog takvoga stanja na razini djeteta od sedam mjeseci. Živi u podstanarstvu u peteročlanoj obitelji. Majka je nezaposlena, a otac povremeno radi.

Mogućnost pomoći Luki je presađivanje matičnih stanica operativnim zahvatom u Austriji početkom ožujka 2015. godine. Svrha zahvata je uklanjanje žarišta epinapada, kako bi se poboljšalo njegovo zdravstveno stanje i smanjilo korištenje antiepileptika.

Stručni tim liječnika je izjavio da bi dva mjeseca nakon operacije došlo do vidnih rezultata.
Operativni zahvat košta 14 000 €.

Isto tako, donesena je Odluka da se Općina Prozor-Rama pridruži i Humanitarnoj akciji za teško bolesnog Filipa Blaževića, koji boluje od akutne leukemije (leucosis myeloica acuta), kojem je za liječenje potrebno 138.000,00 Eura, a liječenje se odvija u Njemačkoj. Općina Prozor-Rama izdvojiti će 1.000,00 KM.
 
Općina Prozor-Rama isto priključila se projektu „Banka koštane srži“, kojeg je pokrenula NVO MALA. Ovo je trenutno najznačajniji projekat u državi jer će njegovom realizacijom naši  sugrađani oboljeli od leukemije, dobiti priliku za izliječanje.

Projekat su podržale uglavnom sve državne institucije, vjerski velikodostojnici, privrednici u javnom i privatnom sektoru i građani Bosne i Hercegovine. Sa Federalnim ministarstvom zdravstva je potpisan Sporazum o suradnji na realizaciji projekta. Sa Zakladom „Ana Rukavina“ je potpisan Sporazum o suradnji koji će omogućiti zajedničke projektne aktivnosti.

Također, potpisan je Sporazum sa Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske i KBC Zagreb koji vrši tipizaciju krvi uzoraka naših građana.

Cilja je da se skupi što veći broj potencijalnih donatora krvi i da se osiguraju sredstva za tipizacije, te da i BiH Banka koštane srži uđe u europske i svjetske asocijacije Banaka koštane srži, što je za naše pacijente spas, jer bi u tom slučaju transplantacija koštane srži umjesto 350.000,00 EUR-a koštala 50.000,00 EUR-a i finansiralo bi je većinom naše zdravstvo.

Kako bi se priljučili europskim i svjetskim bankama koštane srži potrebno je tipizirati 1500 uzoraka, a jedna tipizacija košta 400 Eura.

Općina Prozor-Rama pridužiti će se ovoj akciji sa 1.000,00 KM.
 
 
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar