Općina Prozor-Rama u 2018. godini za djecu i mlade izdvojila više od dva milijuna KM

Općina Prozor-Rama u 2018. godini za djecu i mlade izdvojila više od dva milijuna KM

Općina Prozor-Rama je kroz 2018. godinu za djecu i mlade, od rođenja do odrađivanja pripravničkog staža isplatila više od dva milijuna KM.

Već od samog rođenja općina Prozor-Rama daje potporu tako da je isplaćeno roditeljima 60.000 KM, te je nastavljeno pomaganje u opremanju učenika prilikom polaska u prvi razred kada je isplaćeno 20.000 KM. Za Dječiji vrtić „Ciciban“ izdvojeno je 230.000 KM.

 

Besplatni prijevoz svih učenika na području općine koštalo je 800.000 KM, dok su materijalni troškovi i održavanje škola stajali općinu 250.000 KM.  Tu su i drugi projekti škola kao što je održavanja i renoviranje zgrada za koje je općina isplatila 345.000 KM.

U prošloj godini za stipendije svim redovnim studentima druge i viših godina isplaćeno je 289.000 KM.

Još kada se tu doda projekte mladih i plaćanje odrađivanja pripravničkog staža za stjecanje prvog radnog iskustva onda je iznos premašio dva milijuna KM.

 

Danijel Burečić, vijećnik  Općinskog vijeća (HDZ 1990) i uposlenik Agencije za lokalni razvoj je kazao: „Često se pojavljuju kojekakve priče što i kako troši općina. Ovo je jedan od pokazatelja kako i koliko se izdvaja samo za djecu i mlade, a gdje su još ostali različiti infrastrukturni projekti. Općina Prozor-Rama je jedna od rijetkih općina u okruženja koja ovoliko izdvaja sredstava za porodiljne naknade, opremanje učenika pri polasku u prvi razred, materijalni troškovi i obnova škola, prijevoz svih učenika, stipendije… Često doživljavamo i ljubomoru drugih općina i gradova na naš proračun i ovolika ulaganja prema mladima i u insfrastrukturu, ali se s mukom i tužbama moralo doći do proračuna koji sada imamo.“

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar