Općina Prozor-Rama za obrazovanje u 2023. izdvojila više od tri milijuna KM

Općina Prozor-Rama za obrazovanje u 2023. izdvojila više od tri milijuna KM

Općina Prozor-Rama kroz nekoliko je posljednjih godina djelovanja u što kraćim rokovima kroz vijeće donosila odluke koje su financijske prirode, a po kojima upravo žitelji općine ostvaruju svoja prava. 

Ramski kraj, ali i cijela regija suočeni su s ogromnim brojem onih koji su odlučili napustiti svoj kraj u potrazi za boljim životnim uvjetima i slično. Imajući na umu mlade, obitelji i umirovljenike, Općina Prozor-Rama je kroz Općinsko vijeće implementirala usluge koje podižu kvalitetu života, ali i olakšavaju život onima koji su odlučili ostati u ovim krajevima i stvoriti život u Rami.

Odluke su vezane za gospodarstvo, socijalnu politiku, urbanizam, zdravstvo, školstvo, kulturu, brigu o mladima i umirovljenicima. Općina Prozor-Rama je među prvima, i jedna od rijetkih, koja je omogućila, recimo, besplatan prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola, pomoć za novorođeno dijete, podršku za upis u prvi razred. Brojne su pomoći i za one nešto starije, pa je tu stipendiranje studenata i učenika srednjih škola. U posljednjih pet godina, Općina je za stipendije izdvojila više od dva milijuna KM.

Općina već nekoliko godina implementira i projekt pomoći kod volontiranja, točnije stjecanja prvog radnog iskustva i ostvarivanje jedne godine staža potrebne za kasnije upošljavanje. Tu je i podrška pri rješavanju stambenog pitanja mladih bračnih parova u općini.

Valja se stoga osvrnuti na izdvajanja za odgoj i obrazovanje kroz 2023. godinu, među kojem se nalaze troškovi za škole, prijevoz učenika, stipendije, vrtić, sufinanciranje u opremanju i dogradnji školskih ustanova i slično.

Obrazovanje

Prema informacijama iz Proračuna za 2023. godinu te nakon obavljenog rebalansa proračuna može se vidjeti sljedeće:

Transfer za obrazovanje-materijalni troškovi i tekuće održavanje škola 282.000,00 KM:

  • OŠ Marka Marulića Prozor
  • OŠ “Fra Jeronim Vladić” Ripci
  • OŠ “Ivan Mažuranić” Gračac
  • OŠ Veselka Tenžere Uzdol
  • OŠ Šćipe
  • Srednja škola Prozor

Općina Prozor-Rama je u proračunu za 2023. izdvojila 300 tisuća KM za stipendije, a od toga je utrošeno 250.450,00 KM.

Općina Prozor-Rama među prvima je u okruženju koja je za učenike srednjih i osnovnih škola počela izdvajati sredstva za besplatan prijevoz. Tako je bilo i u 2023. godini, kada je utrošeno 960.000,00 KM.

Za prvašiće su kroz 2023. godinu također bila utrošena određena sredstva, točnije 21.000,00 KM od prema proračunu planiranih 25.000,00 KM.

FOTO/VIDEO: Izgradnja nove zgrade Dječjeg vrtića “Ciciban” u završnoj fazi

Iz kapitalnog proračuna vidljivi su kapitalni transferi neprofitnim organizacijama gdje su smještene i školske ustanove na području općine. Izdvojeno je 100.000,00 KM za projekt sanacije i dogradnje objekta OŠ Šćipe te 7.000,00 KM za opremanje kabineta u Srednjoj školi Prozor.

Prema proračunu za 2023. godine namijenjena sredstva za kapitalne projekte bila su:

  • OŠ Marka Marulića Prozor 30.000,00 KM
  • OŠ “Fra Jeronim Vladić” Ripci 50.000,00 KM
  • OŠ “Ivan Mažuranić” Gračac 30.000,00 KM
  • OŠ Veselka Tenžere Uzdol 10.000,00 KM
  • OŠ Šćipe 200.000,00 KM
  • OŠ Ustirama 10.000,00 KM
  • Srednja škola Prozor 30.000,00 KM

Također u ovom dijelu proračuna među kapitalnim izdacima nalazi se i stavka  projektiranje i izgradnja vrtića i to prema rebalansu proračuna 1.481.800,00 KM. 

Vrtić “Ciciban” već godinama djeluje u neuvjetnim starim prostorijama, pa je Općina Prozor-Rama krenula u kapitalni projekt izgradnje nove zgrade vrtića. U tijeku su finalni radovi na opremanju interijera te postavljanju opreme za potpuno funkcioniranje vrtića izgrađenog prema suvremenim europskim standardima. Vanjski infrastrukturni radovi su također pri kraju. U izgradnji su pristupne ceste, postavljanje svjetlosne signalizacije, kao i izgradnja parkinga s 30 mjesta i četiri mjesta za autobuse. Ugovorna cijena za izvođenje radova iznosi 2.485.501,46 KM (bez PDV-a).

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar