• Općinski sud se vraća iz Konjica u općinu Prozor-Rama nakon 19 godina
  • Općinski sud se vraća iz Konjica u općinu Prozor-Rama nakon 19 godina
  • Općinski sud se vraća iz Konjica u općinu Prozor-Rama nakon 19 godina
  • Općinski sud se vraća iz Konjica u općinu Prozor-Rama nakon 19 godina

Općinski sud se vraća iz Konjica u općinu Prozor-Rama nakon 19 godina

Sve je spremno za početak ponovnog rada općinskog suda u Prozoru.

Reformom pravosudnoga sustava iz 2003. godine općinski sud u Prozoru je zatvoren 1. rujna 2003. godine. Tom reformom oštećene su brojne općine u BiH, a ponajviše stanovnici. Općinski sud Konjic od tada pokriva Konjic, Jablanicu i Prozor-Ramu.

Nakon premještanja suda iz Prozora u Konjic  stanovnici ove općine prvi put poslije II. Svjetskog rata su ostali i bez Odjeljenja suda u svojoj općini, iako je Općina imala dugogodišnju tradiciju suda, od sreskog, općinskog (osnovnog) kao i Odjeljenja suda. Stanovnici općine Prozor-Rama za sve sudske potrebe morali su putovati u Konjic. Nekima je to bilo samo u jednom pravcu i više od 100 kilometara.

Načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević još dok je bio zastupnik u Federalnom parlamentu 2006. godine pokrenuo inicijativu za premještanje suda iz Konjica u Prozor te je stalno poduzimao aktivnosti kako bi se sud vratio u Prozor. Ukazivao je svim institucijama na opravdano nezadovoljstvo svojih građana.

Pisao je zahtjeve i usmeno lobirao kod onih koji mogu utjecati na ovu tematiku

Ovo je urodilo plodom tako da je Parlament Federacije BiH  17.3. 2013. godine, donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima u FBiH, kojim je odredio da Općinski sud Konjic ima i Odjeljenje Suda u Prozoru – Rami. Odjeljenje općinskog suda uspostavljeno je 2015. godine kada su bili uredovni dani ponedjeljkom i petkom.

U razgovorima s ministrom pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a Suadom Balićem i predsjednicom suda Konjic Alminom Čilić, postignut je dogovor da se sud vrati u Prozor. U tim dogovorima općina Prozor-Rama se obvezala urediti prostorije za rad suda. Uređene su prostorije u zgradi Vatrogasnog doma te su stvoreni tehnički preduvjeti za početak rada suda.

Ministarstvo i Sud proveli su svoje interne procedure i natječaje te je i taj preduvjeti ispunjen za konačni povratak suda u Prozor.

Općinski sud se vraća u Prozor-Ramu nakon 19 godina. Stanovnici ove općine više neće morati odlaziti i do 100 kilometara kako bi rješavali svoje sudske postupke.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar