• Općinsko vijeće Prozor-Rama održalo redovnu 35. sjednicu
  • Općinsko vijeće Prozor-Rama održalo redovnu 35. sjednicu
  • Općinsko vijeće Prozor-Rama održalo redovnu 35. sjednicu
  • Općinsko vijeće Prozor-Rama održalo redovnu 35. sjednicu
  • Općinsko vijeće Prozor-Rama održalo redovnu 35. sjednicu
  • Općinsko vijeće Prozor-Rama održalo redovnu 35. sjednicu
  • Općinsko vijeće Prozor-Rama održalo redovnu 35. sjednicu
  • Općinsko vijeće Prozor-Rama održalo redovnu 35. sjednicu

Općinsko vijeće Prozor-Rama održalo redovnu 35. sjednicu

Općinsko vijeće Prozor-Rama održalo je danas, 20. prosinca 2023. godine posljednju ovogodišnju redovnu sjednicu. Prema usvojenom Dnevnom redu nakon osvrta na Izvadak iz zapisnika s prethodne sjednice, krenulo se s ostalim točkama.

Vijeće je kroz sljedeće tri točke dnevnog reda razmatralo, najprije Izmjene i dopune Proračuna općine Prozor-Rama za 2023. godinu, a potom Prijedlog Proračuna za 2024. godinu, kao i Odluku o izvršavanju Proračuna.

Javna rasprava na temu Nacrta Proračuna za 2024. godinu održana je danas, 5. prosinca 2023. godine, u Domu kulture u Prozoru s početkom u 11 sati. Raspravi su uz inicijatora Javne rasprave dr. Joze Ivančevića, načelnika općine Prozor-Rama s pomoćnicima, imale priliku prisustvovati sve zainteresirane pravne i fizičke osobe iz općine Prozor-Rama. Pred vijeće je na redovnoj 35. sjednici stavljen Prijedlog Proračuna općine Prozor-Rama za 2024. godinu.

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2024. GOD.

Vijeće je Prijedlog Proračuna za 2024. usvojilo s 13 glasova ZA i šest glasova PROTIV.

Pred vijeće je nakon usvajanja Proračuna stavljena i Odluka o izvršavanju Proračuna za 2024. godinu. Zakonska obveza donošenja Proračuna za svaku fiskalnu godinu obvezuje istovremeno i donošenje akata kojima se propisuju pravila i način izvršavanja Proračuna za svaku fiskalnu godinu.

Ovom Odlukom se uređuje struktura prihoda i primitaka, rashoda i izdataka Proračuna Općine Prozor-Rama za 2024. godinu, njegovo izvršavanje, prioriteti plaćanja, zaduživanje i garancije, upravljanje javnim dugom, prava i obveze korisnika proračunskih sredstava, ovlaštenja Načelnika i općinskih službi za upravu, kao i druga pitanja o izvršavanju Proračuna za tekuću godinu.

U petoj točki Dnevnog reda pred vijeće je stavljen Prijedlog Programa zajedničke komunalne potrošnje za 2024. godinu. Plan i program redovnog održavanja javnih površina a posebno njegova realizacija, uz učešće građana kroz kulturu življenja, čine sliku grada ili bolje rečeno ogledalo su njegove sredine. Komunalnu djelatnost održavanja komunalne čistoće na području općine Prozor-Rama obavlja jedino ovlašteno Javno komunalno poduzeće “Vodograd” d.o.o. u većinskom vlasništvu općine Prozor-Rama.

PROGRAM 2024.

Pred vijeće je u sljedećoj točki Dnevnog reda stavljen Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o privremenom obavljanju gospodarske djelatnosti na području općine Prozor-Rama.

Izmjene i dopune Odluke odnose se na više poslovnih prostora na prostoru općine Prozor-Rama za koje nije izdana uporabna dozvola iz razloga što ne ispunjavaju uvjete za izdavanje građevinske dozvole, a Odluka o privremenom obavljanju gospodarske djelatnosti na području općine Prozor-Rama, istječe sa danom 31.12. 2023.godine, Služba za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije, općine Prozor-Rama, kao prijelazno rješenje, predlaže Općinskom vijeću općine Prozor-Rama, donošenje Odluke o izmjeni odluke o privremenom obavljanju gospodarske djelatnosti na području općine Prozor-Rama do 31.12. 2024.godine, a sve u cilju reguliranja rada gospodarskih subjekata sa sjedištem u općini Prozor-Rama.

Naime, prema Zakonu o unutarnjoj trgovini propisano je: “Prodajni objekt je prostor u kojem se obavlja trgovina i mora biti izgrađen sukladno važećim urbanističko-građevinskim propisima kao poslovni prostor za obavljanje odgovarajuće trgovinske djelatnosti a što utvrđuje mjerodavno tijelo rješenjem o uporabnoj dozvoli. Postojanje rješenja nije minimalno tehnički uvjet za početak rada prodajnoga objekta i u njemu se može obavljati poslovanje , ali se ova činjenica provjerava zajedno sa provjerom postojanja uvjeta iz st.3.) i 4.) ovoga članka”.(provjerava inspekcija u svojoj redovnoj kontroli).

Člankom 15. stavak 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti propisano je da “Za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskom objektu moraju biti ispunjeni minimalni uvjeti za vrstu u pogledu opreme i uređenja ugostiteljskog objekta, usluga, kao i drugi uvjeti propisani ovim Zakonom i propisima donesenim na temelju ovoga Zakona”, a stavkom 2. propisano je da “Ugostiteljski objekt, osim uvjeta iz stavka 1. ovoga članka, mora ispunjavati uvjete u pogledu projektiranja, gradnje i održavanja građevine, zaštite na radu, zaštite od požara, zaštite od buke, zaštite i unapređenja okoliša, kao i druge uvjete propisane ovim Zakonom i posebnim propisima”.

Vijeće je kroz točke Dnevnog reda broj sedam i osam razmatralo davanje suglasnosti za kupovinu nekretnina u K.O. Prozor-grad u svrhu razvoja poduzetništva u općini Prozor-Rama. Radi se o postrojenju tvornice Rama-Tex i pripadajućim površinama, a koje će svoju proizvodnju preusmjeriti na pogon u Gračacu.

Vijeće je za kupovinu nekretnine u svrhu razvoja poduzetništva dalo suglasnost s 13 glasova ZA, dva glasa PROTIV i tri glasa SUZDRŽAN.

Također, suglasnost se davala i za kupovinu nekretnine radi oblikovanja i intervencije na funkcionalnosti postojeće nekretnine.

Kupoprodajni ugovor u vrijednosti 34.600,00 KM sklopili su Općina Prozor-Rama i vlasnik parcele Baketarić Ivan sin Franje. Predmet prodaje je nekretnina upisana u Posjedovni list broj 960 za K.O. Prozor Grad, označena kao parcela: Ø k.č. 471/4, zvana Selišće, ostalo neplodno zemljište površine 1325 m2, stoji u Nacrtu kupoprodajnog ugovora.

Općina Prozor-Rama donijela je Odluku o pokretanju postupka kupnje nekretnine-zemljišta i cesta do objekta u vlasništvu Općine Prozor-Rama od dana 20.11. 2023. godine, broj: 01/1-27-2868/23, Općine Prozor-Rama, ured Načelnika, a kojom se pokreće postupak kupovine nekretnine koja se sastoji od betonske pristupne ceste površine 359 m2 i zemljišta – lijeva strana od ceste površine 966 m2, koja je u vlasništvu prodavatelja Baketarić Ivana.

Vijeće je dalo suglasnost za kupovinu s 13 glasova ZA i šest glasova SUZDRŽAN.

Posljednja točka Dnevnog reda ostavljena je za pitanja i inicijative vijećnika.

 

 

 

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar