Oporba okupila svoje, a vlast svoje prosvjednike – i svi brane RS

Oporba okupila svoje, a vlast svoje prosvjednike – i svi brane RS

U Banja Luci  su u četvrtak 26.12.2019. održana  dva prosvjeda građana. Prva grupa podržava Draška Stanivukovića koji je zajedno sa oporbom zatražio ostavku ministra unutarnjih poslova RS, a druga grupa koju čine “veterani”, podržava trenutnu vlast predvođenu SNSD-om.

Stanivuković se najprije osvrnuo na nedavni incident u NSRS kada ga je ministar policije Dragan Lukač udario rukom u lice. Također, dodao je kako je danas podnio i kaznenu prijavu protiv protiv njega.

“Moja glava je dobro, ali se brinem za njegovu ruku. Zato sam mu ponio gips na koji ću napisati ‘ostavka’. On laže kako je ozlijeđem, kako ga boli ruka kojom udara i mlati. Sram neka ga bude. Jači smo i bolji od njih. Pogledajte kako sve nastaje u našoj zemlji. Prvi smo zatražili lokaciju za ove prosvjede, a onda su oni zatražili okupljanje iza nas. Jasno vam je da oni prave cirkus i reality od ove zemlje, a ne mi”, obratio se Stanivuković prosvjednicima.

On je također naglasio kako je režim Milorada Dodika od njih napravio robove, ali ne i sluge te da će se boriti do samog kraja. Dodao je kako neće pasti u zamku režima te im je kazao kako će najprije proslaviti praznike, ali nakon njih kreću u traženje svojih prava.

“Neka vide koliko nas ima, koliko svijetlimo i kako volimo ovu zemlju i kako volimo jedni druge. Prvi dan ove godine koja traje proveo sam u ćuzi. Batinani smo i tučeni na trgu. Neposredno nakon toga u Banja Luci je ubijen Slaviša Krunić, a poslije toga je pretučen i Bruno Batinić u centru grada. Želimo mirno i dostojanstveno da se u 2020. godini izborimo, da im pokažemo da možemo. Dobili smo podršku da vodimo vas, ovaj narod, u bolje sutra, da budemo naši u našoj zemlji”, dodao je on.

Na samom kraju je Draško Stanivuković digao u zrak fotografiju Milorada Dodika na kojoj u jednom dijelu stoji ispred zastave BiH, a na drugom ispred zastave Republike Srpske te je prisutnim građanima rekao kako mijenja svoju retoriku u ovisnosti od vlastitih interesa.

Kako prenosi BNTV, između dva skupa koje dijeli samo nekoliko metara, nalazi se značajan broj policajaca, a na terenu je i jedinica za razbijanja prosvjeda ukoliko isti prerasu u nasilne.

U parku “Mladen Stojanović” više stotina je građana koji nose transparente na kojima se spominje izdaja u kontekstu NATO-a. Građani uzvikuju “lopovi, lopovi”, a na spominjanje ministra Lukača čuli su se zvužduci.

Na pozornicu se popela Jelena Trivić iz PDP-a koja je podsjetila da su zahtjevi oporbe isti – tko je dozvolio da “lažni dokument” o Programu reformi dođe u NSRS i ostavka ministra Lukača.

“Ovdje su slobodni, a tamo su natjerani. Hvala vam što ne date na institucije RS jer zbog toga smo ovdje večeras. Ja sam mlađa i zato hvala umirovljenicima koji su ovdje večeras. Tu su i borci koji su sve ovo stvorili, hvala im. Ono što se dogodilo u Narodnoj skupštini Republike Srpske je kazneno djelo i zato netko mora snositi odgovornost”, rekla je Trivić.

Prosvjednicima na strani oporbe obratio se Nebojša Vukanović iz Srpske demokratske stranke koji je, između ostalog, kazao da građani ne smiju nasjedati na podvale luđaka koji je izgubio razum, aludirajući na Milorada Dodika te pozvavši na ustanak.

Prve prosvjede je organizirao PDP-ov izaslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković nakon što ga je ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač udario u NSRS.

Također, kao glavni razlog navodi se Programska reforma koju je potpisao Dodik kao član Predsjedništva BiH jer oporba smatra da su njome otvorena vrata ulasku BiH u NATO. Ono što je specifično je da oporba također smatra kako je na prošloj sjednici NSRS izaslanicima podijeljen skraćeni oblik originalnog kokumenta.

Kontra prosvjed: Borci podržali SNSD, Dodika i Lukača

S druge strane RTRS izvješćuje o kontra prosvjedu ‘Za Republiku Srpsku’ koji je tek stotinjak metara dalje, a u organizaciji bivših vojnika VRS-a koji podržavaju aktualnu vlast na čelu s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom kao i ministra Lukača kojem su poručili “samo naprijed, uz tebe smo”. Ovaj javni servis skoro i ne spominje prosvjed oporbenjaka.

Skup je počeo obraćanjem zpovjednika Druge krajiške brigade Milorada Savića Čiče.

On je na skupu “Za Republiku Srpsku”, poručio da su “večeras ovdje kako bi podržali Republiku Srpsku i njene institucije koje su u ratu sačuvane i obranjene”.

“Srpska je stvorena voljom srpskog naroda. Da nismo večeras ovdje, iznevjerili bismo svoje zadatke i ciljeve”, rekao je Čiča.

Tu se pojavio pukovnik VRS Cvijo Popović koji je građanima kazao da je prije 24 godine završen oružani sukob, a da je rat nastavljen “protiv Republike Srpske iz FBiH, Hrvatske i zapada”, prenosi RTRS.

Predsjednik Istočne alternative Vojin Pavlović istaknuo je da se “srpski narod treba ponositi što ima ministra Lukača”.

Branislav Okuka, predsjednik udruženja ‘Čast otadžbine’, rekao je da je “Srpska životni rezultat generacija koje su je stvorile”.

“Srpska je stvorena je protiv želje skoro čitavog svijeta”, rekao je Okuka i dodao da “traže poštovanje za svaku prolivenu krv”. Naveo je da je “jasno zašto je ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač meta”.

“Nama je zadatak sačuvati institucije Srpske”, poručio je Okuka.

Predsjednik Udruženja veterana ‘Garda Panteri’, Petar Cvjetinović rekao je da su oni jedni od organizatora skupa.
“Mi ćemo uvijek ovako reagirati i braniti institucije koje smo stvorili”, rekao je on.

Pukovnik Cvijo Popović je kazao: “Prije 24 godine završen oružani sukob, a rat je nastavljen protiv Republike Srpske iz FBiH, Hrvatske i zapada. Moramo na svoja pokoljenja prenijeti ljubav prema Srpskoj i prema onima koji se bore za nju”.

Ovom prosvjednom skupu nazočili su i predsjednica Republike Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, ministar unutarnjih poslova Dragan Lukač, lider SP-a Petar Đokić, predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, lider NDP-a Dragan Čavić, te članovi stranaka koje čine vladajuću koaliciju, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz, kako RTRS izvješćuje, ‘obrambeno-otadžbinskog rata’.

 

(Izvori: BNTV/RTRS)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar