• Opsada koja je trajala 1425 dana
  • Opsada koja je trajala 1425 dana
  • Opsada koja je trajala 1425 dana
  • Opsada koja je trajala 1425 dana

Opsada koja je trajala 1425 dana

Jednu od najtužnijih obljetnica svoje novije povijesti, 29. godišnjicu početka opsade, glavni grad Bosne i Hercegovine dočekuje brojeći žrtve pandemije koronavirusa. Opsada Sarajeva počela je 5. travnja 1992. godine, okončana je 29. veljače 1996. godine. Trajala je 1.425 dana.

Za to vrijeme, oko 350 tisuća stanovnika bilo je izloženo svakodnevnoj vatri pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija, a kasnije pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, iz skoro svih vrsta naoružanja. Tijekom opsade poginuo je 11.541 građanin Sarajeva, među njima 1.601 dijete.

Prema poslijeratnim istraživanjima, najviše stanovnika, skoro četiri petine od ukupnog broja poginulih, stradalo je u prve dvije godine rata. Prve civilne žrtve opsade Sarajeva Suada Dilberović i Olga Sučić ubijene su 5. travnja na mostu Vrbanja, nedaleko od zgrade tadašnje Skupštine Socijalističke Republike BiH ispred koje su se odvijale demonstracije građana koji su tražili očuvanje mira, na koje je otvorena vatra, prenosi Anadolija.

Na putnike koji su bježali iz tramvaja pucano je iz snajpera

Nekadašnji most Vrbanja danas nosi ime po dvjema hrabrim ženama, a ploča na njegovoj sredini, okrenuta ka istoku, odakle se svaki dan ukazuje s izlaskom prvih sunčevih zraka, podsjeća i upozorava namjerne i slučajne prolaznike na tešku prošlost grada. Posljednja žrtva opsade Sarajeva bila je Mirsada Durić, koja je poginula u napadu na tramvaj 9. siječnja 1996. godine, kod Zemaljskog muzeja, također u blizini zgrade bh. parlamenta. Počinitelji napada koji se dogodio prvog dana pokretanja tramvaja nakon potpisivanja Mirovnog sporazuma za BiH nikad nisu otkriveni.

Prema pričama svjedoka tromblon koji je pogodio tramvaj najvjerojatnije je ispaljen iz pravca naselja Grbavica i Vraca, u to vrijeme još pod kontrolom srpskih jedinica, a na putnike koji su bježali iz tramvaja pucano je iz snajpera. Svakodnevni strah za vlastiti i živote najbližih bio je ujedinjen sa neviđenom željom za preživljavanjem, iz koje se javio prkos, snaga i kreativnost.

Doživotni zatvor za Karadžića

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je za teroriziranje građana Sarajeva na doživotnu kaznu zatvora osudio je Stanislava Galića, nekadašnjeg zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske. Na zatvorsku kaznu od 29 godina osuđen je Galićev nasljednik na čelu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomir Miloševića.

Za teroriziranje civila u Sarajevu snajperskim i artiljerijskim napadima, uz ostalo, bivši predsjednik Republike Srpske i vojni vođa VRS-a Radovan Karadžić osuđen je na doživotni zatvor. Na istu kaznu zatvora prvostupanjskom presudom je pred Haškim tribunalom, uz ostalo, za teroriziranje civila u Sarajevu snajperskim i artiljerijskim napadima osuđen komandant VRS-a Ratko Mladić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar