• Opskurna Gloria TV i njena primitivna propaganda
  • Opskurna Gloria TV i njena primitivna propaganda
  • Opskurna Gloria TV i njena primitivna propaganda
  • Opskurna Gloria TV i njena primitivna propaganda
  • Opskurna Gloria TV i njena primitivna propaganda

Opskurna Gloria TV i njena primitivna propaganda

GLORIA TV je opskurna internetska televizija koja donosi uglavnom lažne vijesti o životu Katoličke crkve. Ima svoje izdanje na brojnim jezicima, među kojima i na hrvatskom. Uz to je predložena na nekim također opskurnim blogovima poput tradicionalnamisa.com/linkovi/, a njihove manipulativne karikature masovno se dijele preko WhatsApp-aodnosno svih društvenih mreža.

Propaganda protiv pape Franje raste prije svega na internetu. Neke od tih propagandnih poruka su suptilne, neke posve direktne. Gloria TV koristi uglavnom ove potonje što je većini ljudi lakše primjetljivo.

Opskurna Gloria TV je neka vrsta YouTubea za katoličke radikale, ona zapravo namiguje Putinovoj Rusiji, kuha lažne vijesti i ima vlasnika u američkom Delawareu. Od te televizije su se još 2013. distancirale i Njemačka i Švicarska BK. “Njemačka biskupska konferencija ni na koji način nije uključena u Gloria TV“, rekao je tada glasnogovornik DBK Matthias Kopp.

Iste godine austrijska policija je pretresla kuću dvojice svećenika osumnjičenih da su bili povezani s ekstremističkim sadržajem na Gloria TV. “Da je Gloria TV tvrtka sa sjedištem u EU, portal bi po mom mišljenju odavno bio zatvoren” – rekao je bečki odvjetnik Georg Bürstmayr.

Postoje monotematske internetske stranice s desetcima novinara i neograničenim proračunima, Facebook stranice protiv Pape i online platforme poput Gloria TV koje svaki dan proizvode TV-vijesti koje često daju lažne vijesti o papi Bergogliu.

Tako voditeljica njihovih ‘vijesti’ u jednom videozapisu kaže: “Problem pape Franje su njegove dvosmislene i sumnjive riječi, njegova lukava i nepoštena suzdržanost, njegova oportunistička nepažnja i činjenica da ostavlja dojam da odobrava homoseksualna ponašanja. Na ovaj način papa Franjo ozbiljno kompromitira svoju pastoralnu zadaću”.

Gloria TV iza nebeskog imena koje poziva na molitvu i slavu krije tri glave koje su najaktivnije u napadima na Bergoglia: jedna glava je u Švicarskoj, druga u Moldaviji a treća u američkom Delawareu.

Gloria TV je jedna od najnasilnijih i najviralnijih na internetskoj anti-bergogliojevskoj galaksiji, djeluje kao društvena mreža i svaki dan objavljuje karikature protiv Bergoglia, poput one na kojoj je predstavljen kao klaun ili one na kojoj Papa pravi selfie s đavlima ili još one na kojoj Bergoglio napušta kršćanstvo trčeći u zagrljaj Sotoni.

“Ali postoji ovdje jedna zajednička stvar, ova žuta patkica koja većini ne govori ništa, no stručnjacima online komunikacije žuta patkica je simbol protesta protiv Putina i korupcije u Moskvi, čime praktički simbolizira činjenicu da je Bergoglio protiv Putina, odnosno da je neprijatelj ruskog naroda. Jasno daje do znanja na kojoj strani je Gloria TV” – uočava Alex Orlowski, stručnjak za online propagandu.

Uredništvo Gloria TV ima sjedište u malom mjestu njemačkog kantona Švicarske, u prizemlju jedne manje kuće. Vani je znak Gloria TV, no čini se da je soba prazna. Odgovorni s Gloria TV nisu nepronalažljivi samo novinarima. U Italiji su dobili različite prijave, no njihovi serveri su registrirani u Moldaviji.

“Zanimljivo je da ako odemo na jezike na web-stranici Gloria TV, vidimo sve jezike svijeta. Jasno svaka osoba koja se razumije u internet zna koliko košta upravljati svim ovim tisućama sadržaja na ovim jezicima te još održavanje optimalnog sustava društvene mreže zasigurno prelazi iznose od stotine tisuća eura” – kaže Orlowski.

Ali razumjeti tko sve daje ove novce je nemoguće. Jedina stvar koju znamo je, u biti, da domena pripada Church social Media, potpuno anonimnoj tvrtci koja ima sjedište u Delawareu, američkom fiskalnom raju.

I zamislite, službeni utemeljitelj i upravitelj ove stranice je jednostavni svećenik iz provincije, Reto Ney, pobornik tridentskih misa na latinskome, suspendiran od Katoličke crkve zbog svojih ekstremističkih stavova, a u jednom videozapisu kaže: “Najvažnija stvar nije činiti dobro.

Činiti dobro je apsolutno drugotna stvar. Prestanite, dakle, s tim socijalističkim i komunističkim diskursima, siromašnim ljudima. Prvi siromah u tvome životu si ti” – tvrdi Ney.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar