Optuženika Novalića ‘krnja’ Vlada FBiH opstaje samo zahvaljujući HDZ-u BiH

Optuženika Novalića ‘krnja’ Vlada FBiH opstaje samo zahvaljujući HDZ-u BiH

Kada se sve sabere, ona i dalje opstaje samo zahvaljujući činjenici da Dragan Čović i HDZ BiH putem Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH još uvijek kontrolira većinski ‘paket’ od 12 zastupničkih ruku i na taj način, zbog dobro poznatih razloga, u suštini blokira smjenu Fadila Novalića i njegovih ministara. Takva situacija odgovara i Izetbegovićevoj SDA jer je sve više očigledno da ta stranka ne bi više bila u poziciji da bude dio izvršne vlasti u Federaciji BiH. – piše Dnevni.ba

U utorak se u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine još jednom pokazalo da entitetska vlada predvođena optuženim premijerom Fadilom Novalićem i optuženom dopremijerkom Jelkom Milićević nema u ovom domu većinsku podršku parlamentarnih zastupnika.

Naime, Zastupnički dom Federalnog parlamenta nije odobrio većinom glasova na online sjednici program ovogodišnjeg rada Vlade Federacije BiH. Od neophodnih 50, za program je glasovalo samo 47 zastupnika, pa je zbog toga program rada Novalićeve Vlade pao na parlamentarnom ispitu.

Uzalud je prije glasovanja o programu federalni premijer Fadil Novalić objašnjavao da je on rađen na osnovu usvojenih sektorskih strateških dokumenata, pri čemu su, po njegovim riječima definirani nosioci aktivnosti, rokovi i očekivani rezultati.
Hvalio se kako je njegova Vlada ove godine  planirala raditi na donošenju gotovo stotinu zakona, osam strategija i niza drugih potrebnih akata. Povjerenja u njegove riječi nije bilo. S druge strane na još jednom primjeru pokazalo se da koalicija HDZ-SDA sa svojim satelitskim strankama ne upravlja federalnom većinom kroz usvajanje cijelog seta zaključaka kojeg je predložio oporbeni klub zastupnika SDP-a BiH.

Vlada bez većine drma Federacijom

Nije prvi put da Novalićeva Vlada nema parlamentarnu podršku, ali u situaciji u kojoj se nalazimo zbog pandemije koronavirusa i katastrofalnih rezultata rada svih nivoa vlasti u BiH, zabrinjavajuće je da većim entitetom i dalje upravlja ‘tehnička’ vlada koja očigledno više nije odraz izbornih rezultata iz 2018. godine.
Podsjetimo, Vlada Federacije BiH na čelu s Novalićem imenovana je 31. ožujka 2015. godine. U međuvremenu su održani parlamentarni izbori 2018. godine, nova Vlada nije imenovana, a Novalić je sa svojim ministrima nastavio ‘drmati’  Federacijom. U međuvremenu je ta ista Vlada ostala bez jednog ministra koji je preminuo, neki ministri su otišli na ambasadorske pozicije, a neki su čak i promijenili političku stranku.

Bez obzira na sve to, Novalićeva ‘krnja’ Vlada potpuno nesmetano ovih dana ulazi u sedmu godinu vladanja, a njeni čelni ljudi dio svog vremena provode u optuženičkim klupama zbog afere ‘Respiratori’, a u međuvremenu funkcioniraju kao ‘manjinska’ vlada bez većinske podrške u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.
Kada se sve sabere, ona i dalje opstaje samo zahvaljujući činjenici da Dragan Čović i HDZ BiH putem Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH još uvijek kontrolira većinski ‘paket’ od 12 zastupničkih ruku i na taj način, zbog dobro poznatih razloga, u suštini blokira smjenu Fadila Novalića i njegovih ministara.

Takva situacija odgovara i Izetbegovićevoj SDA jer je sve više očigledno da ta stranka ne bi više bila u poziciji da bude dio izvršne vlasti u Federaciji BiH. Odnosno, sve je izvjesnije da bi oporbene stranke mogle skupiti dovoljnu podršku da se stranka Bakira Izetbegovića isključi iz vlasti na federalnoj razini.

‘Status quo’ se nastavlja

Iako je na nedavnim sastancima Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića bilo riječi o tome da bi se nova Vlada Federacije BiH mogla formirati u ožujku ili travnju ove godine, očigledno su i jedan i drugo od toga odustali.

Takvu mogućnost nijedan od njih dvojice više ne spominje, što znači da je u biti na snazi svojevrsni nepotpisani sporazum da se i dalje ništa ne mijenja. Umjesto formiranja nove Vlade Federacije BiH u par navrata spomenuta je mogućnost popune praznih ministarskih fotelja u ‘krnjoj’ Vladi Federacije BiH ili njene rekonstrukcije koja bi više poslužila da se iz nje odstrani sada nepoželjni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara koji je promijenio politički dres i pristupio stranci Dine Konakovića.

No, sve su prilike da je i scenarij ‘rekonstrukcije’ koji je bio želja Bakira Izetbegovića u fazi propasti, jer Dragan Čović i to očigledno uvjetuje famoznim i sveprisutnim izmjenama Izbornog zakona. Hoće li i kada će se one dogoditi nemoguće je reći, ali je sve jasnije da do Čovićevog roka kojeg je postavio za mjesec lipanj od toga neće biti ništa.

 

/Izvor: Dnevni.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar