Oružje u Gazi utihnulo, riječ ima diplomacija

Oružje u Gazi utihnulo, riječ ima diplomacija

Oružje se u Gazi nije čulo jučer, drugog dana primirja koje će Izraelci i Palestinci pokušati učvrstiti na pregovorima u Kairu.
Primirje, postignuo uz egipatsko i američko posredovanje, stupilo je na snagu u utorak ujutro i trebalo bi trajati 72 sata.

Sada trebaju početi pregovori o trajnom miru između zaraćenih strana s dijametralno suprotnim zahtjevima.

U Gazi je noć bila neobično mirna. Na tom razorenom teritoriju takva mira nije bilo otkako je 8. srpnja počela izraelska ofenziva u kojoj je, po podacima palestinskog ministarstva zdravstva, poginulo 1875 Palestinaca, među njima 430 djece i 243 žene. Na izraelskoj strani su poginula 64 vojnika i troje civila.

Svi raniji pokušaji uspostave primirja su propali, ali bi vijest o povlačenju svih snaga izraelske vojske iz palestinske enklave mogla potaknuti njegovo poštovanje, premda je vojska upozorila da će uzvratiti na svaki napad.

Izravna materijalna šteta nastala u tom sukobu procjenjuje se između 4 do 6 milijarda dolara, ali bi račun mogao biti puno 'papreniji', rekao je zamjenik palestinskog ministra gospodarstva Tajsir Amro.

Hamas traži ukidanje izraelske blokade koja guši gospodarstvo teritorija veličine 41 puta 12 km na kojemu se natiskalo 1,8 milijuna ljudi, među kojima je polovina mlađih od 18 godina.

Palestinsko izaslanstvo se u nedjelju u Kairu dogovorilo o nizu drugih zahtjeva: otvaranju graničnih prijelaza, proširenju ribarskog pojasa na 12 nautičkih milja i oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Izrael pak uporno traži sigurnost. Zapreka u pregovorima mogao bi biti jedan noviji zahtjev, a taj je da obnovu Gaze prati demilitarizacija.

U izvješću koje je jučer objavio odbor britanskog parlamenta za međunarodni razvoj traži se pojačan pritisak na Izrael radi ukidanja nekih ograničenja kretanja stanovnika Gaze koja je ocijenio nesrazmjernima i protivnima međunarodnom pravu.

http://bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar