Osmišljen stroj koji održava jetru na životu i do sedam dana

Osmišljen stroj koji održava jetru na životu i do sedam dana

Prema studiji koja je objavljena u časopisu Nature Biotechnology, aparat povećava broj jetri spremnih za transplantaciju. Tako rastu i šanse za ozdravljenje pacijenata oboljelih od teških bolesti.

Zanimljivo je da stroj popravlja stanje organa, koji se zbog loših karakteristika ne presađuju. Ako se ostave u stroju nekoliko dana, mogu vratiti funkciju.

Aparat simulira funkcije ljudskog organizma, poput izbacivanja štetnih materija iz tijela, kruženja kisika i regulacije razine šećera. Temelji se na principima procesa perfuzije – ulijevanja ili ubrizgavanja određene tekućine u organ kroz sistem krvotoka.

Tijekom eksperimenta korištene su jetre donora, koje prethodno nisu zadovoljile standarde za proces transplantacije. Poslije sedam dana u stroju vratile su svoju prirodnu funkciju, piše Newsweek.

“Grupa eminentnih kirurga, biologa i inženjera radila je tijekom protekle četiri godine na razvoju jedinstvenog sistema perfuzije. Stroj će imati svoju primjenu prilikom liječenja najtežih bolesnika. Riječ je o pacijentima koji su zbog raka ili drugih teških bolesti ostali bez funkcije jetre. Sada imaju veće šanse za transplantaciju”, objašnjava stručnjak sa Sveučilišne klinike u Cirihu Pierre-Alain Clavien.

Istraživači kažu da bi stroj mogao biti od koristi i kod bolesnika kojima je jetra u teškom stanju. Tvrde da je moguće popraviti oštećenja jetre, očistiti masne naslage s organa ili obnoviti dijelove koji nedostaju.

“Najveći izazov tijekom našeg projekta bilo je uspostavljanje savršene komunikacije između liječnika i inženjera”, kaže voditelj znanstvene studije Philipp Rudolf von Rohr.

Jetra je veliki crvenosmeđi organ koji se nalazi na desnoj strani abdomena. Sastoji se od dva glavna režnja, a njena primarna uloga je filtriranje krvi koja dolazi iz probavnog trakta. Ovaj organ čisti tijelo od otrova i stvara pojedine proteine.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar