Osnivanjem 1000 farmi koza zaposlit će se 7500 osoba u BiH

Osnivanjem 1000 farmi koza zaposlit će se 7500 osoba u BiH

Međunarodni seminar o razvoju kozarstva u Bosni i Hercegovini održan je danas u Zenici u organizaciji Udruženja kozara "Biokoza".

Na seminaru je bio prisutan veliki broj poljoprivrednika koji je iskazao želju za ujedinjenjem kroz Udruženje ''Biokoza'' i projekt turske firme Milksa iz Burse.

Kroz taj projekt Milksa nastoji, zajedno s udruženjima, resornim ministarstvima i institucijama, osnovati 1.000 farmi koza u BiH koji bi imao veliki socijalni i ekonomski značaj za državu i za poljoprivrednike koji bi kroz uzgoj koza u vidu obiteljskog biznisa pod sustavom franšize, osigurali egzistenciju za svoju obitelj.

Projektom 1.000 farmi koza u BiH izravno i neizravno bi se zaposlilo oko 7.500 osoba dok bi očekivani izvoz mlijeka i sira tijekom godine iznosio oko 500 milijuna KM.

Udruženje ''Biokoza'' iz Zenice uskoro priprema nove aktivnosti, seminare, edukacije i susrete na području cijele BiH koje imaju za cilj bolju organizaciju farmera, kozara i zajedničko djelovanje prema državnim, entitetskim i županijskim resornim institucijama koje imaju obavezu olakšati rad poljoprivrednika.

Na seminaru su sudjelovali ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽZD Bojan Bošnjak, Vinko Batinić s Agronomsko-Prehrambenog fakulteta iz Mostara, Ivan Pihler sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, predsjednik udruženja stočara Srbije Milan Rainović i predstavnik turske firme Milksa iz Burse Mustafa Sevinc, priopćeno je iz Udruženja ''Biokoza''.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar