Osvojena najnepristupačnija stijena na planetu!

Što su to tridesetogodišnji Kevin Jorgeson i njegov šest godina stariji kolega Tommy Caldwell napravili da su ušli u povijest?

 
Pa, popeli su se na 914 metara visoku stijenu, koja je jedna od najtežih na svijetu za penjanje. A to nitko nikad u povijesti nije uspio…
Stijena se nalazi na planini El Capitan koja je smještena u Nacionalnom Parku Yosemite u Kaliforniji, a iako su mnogi prije pokušavali, ovaj dvojac je prvi koji je uspio proći ovu rutu skroz do kraja! Svaka im čast.

Za uspon su ponijeli uže koje je ovdje bilo isključivo iz sigurnosnih razloga, a samo penjanje su obavili bez ikakve pomoći. Kad pri tome dodamo činjenicu da je veliki dio stijene oštar poput žileta, moramo se zapitati kakva je psihička i fizička snaga bila potrebna da se ovakav pothvat privede kraju. 

U trenutku kad su nakon devetnaest dana konačno stigli na vrh, njihove su ruke bile prekrivene krvlju, no to je mala cijena za ono što su doživjeli i uspjeli napraviti!

Za vrijeme penjanja su i odmarali, a vi se sada sigurno pitate kako pobogu su to uspjeli napraviti? Dakle, oni su osmislili šator koji su zakačili na klinove na planini, i u kojem su mogli doći do malo odmora kako bi skupili snage za nastavak penjanja.

Mladići su svoje putovanje dokumentirali i objavljivali putem Facebooka, a iako su danas doma na sigurnom, i dalje ne mogu vjerovati da su uspjeli ovo odraditi. 

Pogledajte fotke koje su obilježile njihovo penjanje, i divite se. I mi ćemo, još dugo… 

http://dnevnik.hr

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar