Otac počinitelja masovnog ubojstva u Mladenovcu nije preminuo

Otac počinitelja masovnog ubojstva u Mladenovcu nije preminuo

Desetine portala iz regije objavile su vijest da je otac počinitelja masovnog ubistva u Mladenovcu preminuo uslijed srčanog udara. Nekoliko dana kasnije isti portali objavili su da je ista osoba uhićena.

Portal Ramski Vjesnik također je ranije preuzeo vijest da je osoba preminula, a istu smo uklonili s portala. Na širenje ove, sada, lažne vijesti upozorava portal Raskrinkavanje.ba.

Masovna ubojstva koja su se dogodila u Srbiji 3. i 4. svibnja bila su predmet intenzivnog medijskog izvještavanja u regiji. Među stotinama vijesti koje su objavljene o ovim stravičnim događajima, proteklih dana našla se i ona da je Radiša Blažić, otac počinitelja masovnog ubistva kod Mladenovca Uroša Blažića, preminuo uslijed srčanog udara. Ove tvrdnje objavile su desetine portala iz regije.

Nekoliko medija kao izvor ove tvrdnje navelo je portal Republika

Kako navode portali koji su preuzeli članak prije nego što je obrisan, “ovu vijest je za Republiku potvrdila kućna prijateljica porodice Blažić”. Članak s portala Republika u međuvremenu je obrisan i čak ni link na njega, koji su neki portali priložili u svojim člancima, više nije dostupan.

Ipak, dokaz da je on zaista postojao može se naći na web stranicama koje “skupljaju” vijesti iz raznih medija na jedno mjesto.

Kontradiktorno izvještavanje

Nekoliko dana nakon što su mediji prenijeli vijest da je Radiša Blažić preminuo od srčanog udara, 10. svibnja portal Novosti objavio je članak u kojem se navodi da je on uhićen. Vijest su prenijeli mnogobrojni portali, uključujući i portal Republika, koji je samo nekoliko dana ranije objavio vijest o tome da je ista osoba preminula.

Istog dana kada su Novosti objavile tvrdnju da je otac napadača iz Mladenovca uhapšen, MUP Republike Srbije je na svojoj web stranici objavio priopćenje u kojem se navodi da je u Mladenovcu uhapšen izvjesni R.B. Snimak hapšenja objavljen je na YouTube kanalu MUP-a. Više javno tužilaštvo u Smederevu 10.5.2023. godine također je objavilo priopćenje o uhićenju R.B, navodeći, između ostalog, da je riječ o ocu počinitelja masovnog ubojstva u Mladenovcu:

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, dana 9.5.2023. godine, uhapšen je i zadržan do 48 časova R.B. (54) iz Mladenovca, otac okrivljenog U.B. protiv koga se vodi postupak zbog krivičnih dela Teško ubistvo iz čl. 114 st. 1 tač. 2 i 11 KZ, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348 st. 4 u vezi st. 3,2 i 1 KZ, Otmica iz čl. 134 st. 2 KZ i Neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila iz čl. 213 KZ.

S obzirom na to da je očito tačna vijest o njegovom hapšenju, jasno je da otac Uroša Blažića nije preminuo, kako su mediji tvrdili prije nekoliko dana.

Portal Republika, koji je, po svemu sudeći, izvor netačne informacije o njegovoj smrti, nakon objavljivanja informacije o hapšenju ni na jednom mjestu nije priznao prethodnu grešku ili uputio izvinjenje čitateljima/kama zbog ranijeg plasiranja očito netačne informacije. Objavljivanje ovih potpuno kontradiktornih informacija u razmaku od samo nekoliko dana, bez ikakvog objašnjenja, zasigurno je zbunilo javnost.

Stoga, tvrdnju da je otac počinitelja masovnog ubojstva kod Mladenovca preminuo, prvobitno objavljenu u sada obrisanom članku Republike, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sva prenošenja te tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Izvor: Raskrinkavanje.ba

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar