• Otkazano suđenje Enveru Buzi

Otkazano suđenje Enveru Buzi

Većina suđenja za ratne zločine koja su ranije bila zakazana za ovu sedmicu pred Sudom Bosne i Hercegovine, prolongirana su za naredni period zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Sutkinja Minka Kreho, predsjednica Krivičnog odjeljenja Suda BiH, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je zbog teške epidemiološke situacije i zaraženih kolega dogovoreno da se reducira broj ročišta koja se održavaju u isto vrijeme, kao i broj svjedoka.

Ona je naglasila da su tri vijeća Krivičnog odjeljenja u nemogućnosti da rade jer su sudije bolesne

“Tri vijeća su izbačena iz stroja. Na upravi i parnici isto tako. Pa da zaustavimo malo, ako ništa, širenje unutar Suda. Nije niko naredio obustavu suđenja, nego sudije procjenjuju kako se može suditi, može li se zakazati suđenje, je li nešto hitno”, kazala je Kreho, dodavši da se u naredne dvije sedmice, dok se stanje ne smiri, trebaju raditi samo hitni i predmeti pred kraj procesa.

Ona je navela da bi se trebalo na ročište pozivati po jednog svjedoka i voditi predmete s malim brojem optuženih.

“Nek se zarazi neko od svjedoka, reći će: ‘Sud je kriv, zarazio se na Sudu…’ Da se reducira, da se ne poziva po pet svjedoka, jer je nemoguće onda dezinfekciju uraditi”, pojasnila je Kreho.

Iz Suda je na upit BIRN-a BiH odgovoreno da se suđenja odvijaju u skladu s ranijim kriznim pravnim okvirom ove institucije.

“Predsjednici vijeća ili sudije pojedinci donose odluku o održavanju ili odgađanju suđenja u konkretnom predmetu shodno procjeni bitnih okolnosti”, naveli su iz Suda.

Prema informacijama iz ove institucije, usaglašeno je da se ranije zakazana suđenja sa službenog kalendara blagovremeno otkazuju ukoliko se sazna da je nalaz nekog od učesnika u postupku pozitivan

Jučer, 16. ožujka, na neodređeno vrijeme je odgođeno suđenje Predragu Bastahu, optuženom za zločine u Vlasenici. Za danas planirana ročišta za izjašnjenje o krivici sedmorice optuženih za zločine u Zvorniku, kao i u predmetu za zločine počinjene u Konjicu, također su otkazana.

Odranije najavljena četiri ročišta za četvrtak, 18. ožujka, sva su odgođena, kao i suđenja za kraj sedmice, osim predmeta u kojem su optuženi Dragan Vikić i ostali za zločine počinjene u Sarajevu.

Kako je BIRN BiH ranije pisao, nekoliko predmeta ratnih zločina s većim brojem optuženih na čekanju je duže od godinu dana jer Sud Bosne i Hercegovine, kako tvrde iz ove institucije, nema prostornih uslova za njihovo održavanje i jer su pojedini učesnici u postupku zaraženi koronavirusom.

Izvor: detektor.ba

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar