Otkriće grandioznog grada pod morem diglo na noge znanstvenike: “Pa ovo bi moglo promijeniti ljudsku povijest!”

Otkriće grandioznog grada pod morem diglo na noge znanstvenike: “Pa ovo bi moglo promijeniti ljudsku povijest!”

Mnogi nisu bili voljni prihvatiti da mitovi o potopu koji se spominju u mnogim drevnim spisima sadrže zrnce istine…

Nađeni ostaci drevne civilizacije u zaljevu Khambhat, koji leži duž zapadne obale Indije, predstavljaju senzacionalno otkriće koje je podiglo mnogo prašine u svijetu arheologije i povijesti. Podvodni grad, opisan kao monumentalna urbana struktura koja se proteže kroz podvodni pejzaž s impresivnih osam kilometara u dužinu i 3,2 kilometara u širinu, iznenadio je svijet svojom grandioznošću i zagonetnom prirodom, javlja Jutarnji.hr

Kada je Nacionalni institut za oceansku tehnologiju (NIOT) slučajno otkrili ove artefakte i strukture u prosincu 2000. godine tijekom rutinskog istraživanja, nitko nije mogao niti zamisliti kakvu bi to posljedice moglo imati za naše razumijevanje ljudske povijesti.

U sljedećim godinama, otkriće je potaknulo stručnjake diljem svijeta na intenzivna istraživanja i rasprave o podrijetlu, starosti i značaju ovog fascinantnog nalazišta, javlja Indy100a prenosi Morski.hr.

Jedan od najuzbudljivijih aspekata otkrića je mogućnost da bi moglo redefinirati shvaćanje ljudske prošlosti

Dok su neki arheolozi tvrdili da bi ovaj drevni grad mogao biti stariji čak i od Harappanske civilizacije, drugi su izrazili skepsu zbog nedostatka čvrstih dokaza.

“Desetljećima su arheolozi raspravljali o podrijetlu misteriozne civilizacije ‘Harappan’, koja je cvjetala na području današnjeg Pakistana i sjeverozapadne Indije od otprilike 3000. prije nove ere. Sada naša nova otkrića sugeriraju da su Harappani potekli od napredne matične kulture koja je cvjetala na kraju posljednjeg ledenog doba, a koja je potom potopljena porastom razine mora prije nego što je “povijest počela”, rekao je geolog Badrinaryan Badrinaryan.

Općenito se vjerovalo da dobro organizirana civilizacija nije mogla postojati prije 5500. godine prije današnjih otkrića. Mnogi nisu bili voljni prihvatiti da mitovi o potopu koji se spominju u mnogim drevnim vjerskim spisima sadrže zrnce istine.

Međutim, bez obzira na kontroverze i nesuglasice, ovo otkriće svakako otvara nova pitanja i potiče nas na dublje razmišljanje o drevnim kulturama i njihovim sudbinama. Uzbuđenje i znatiželja koju je ovo otkriće izazvalo odjekuje širom svijeta, potičući daljnja istraživanja i analize kako bismo bolje razumjeli tajanstvenu prošlost koja leži pod vodama zaljeva Khambhat.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar