Otkriveno 2.728 neprijavljenih radnika, udomljena i dva medvjeda

Otkriveno 2.728 neprijavljenih radnika, udomljena i dva medvjeda

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP), u suradnji sa županijskim upravama, prošle godine evidentirala je ukupno 2.728 slučajeva neprijavljenog rada. Od zanimljivijih podataka vrijedi izdvojiti rezultate borbe protiv  držanja zaštićenih vrsta životinja. Primjerice, tijekom prošle godine otkrivena su dva medvjeda koja su bila ilegalno kod osoba u neadekvatnim uvjetima te su isti udomljeni

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP), u suradnji sa županijskim upravama, prošle godine evidentirala je 2.728 slučajeva neprijavljenog rada, dok je ukupno izvršeno 7.939 inspekcijskih nadzora.

Tijekom nadzora provjeravan je rad i poslovanje u brojnim poslovnim subjektima, ali i javnim ustanovama poput službi za zapošljavanje.

Na godišnjoj konferenciji za medije Federalne uprave za inspekcijske poslove potvrđeno je kako su tijekom prošle godine imali 346 zabrana rada i 67 pečaćenja objekata te je izdano 5.618 prekršajnih naloga u vrijednosti 8,1 milijuna KM, a nadzor se vršio i na brojnim benzinskim crpkama-njih 75, od čega je u 36 objekata utvrđeno kako ne rade prema pravilniku o načinu evidentiranju i kontroli prodaje naftnih derivata. Rezultat rada u protekloj godini pokazuje i kako su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove u proračun inkasirali više od 25 milijuna maraka.

Timski nadzori

Kada je pak riječ o ostalim područjima rada kojim se bavi FUZP, posla je bilo je i u sektoru građevine, pa je tako građevinska inspekcija radila na sprečavanju gradnje u zoni nacionalnih spomenika na području Sarajeva, Mostara, Jajca, Blagaja i Počitelja. U kontekstu rada veterinarske inspekcije, izrečeno je niz mjera s ciljem sprječavanja razvoja kuge, q groznice i bruceloze kod goveda, a aktivnosti su se provodile i kroz proces borbe protiv  držanja zaštićenih vrsta životinja. Zanimljivo, tijekom prošle godine otkrivena su dva medvjeda koja su bila ilegalno kod osoba u neadekvatnim uvjetima, a koji su nakon toga udomljeni u odgovarajućim uvjetima. Ukupan broj osoba koje su posjedovale neke zaštićene vrste je 44, a istima su uručeni prekršajni nalozi.

Ravnatelj federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović osvrnuo se na konferenciji za medije i na trogodišnje razdoblje rada ove institucije, iznijevši podataka kako su primjerice tržišni inspektori u tom razdoblju stavili izvan prometa proizvode u vrijednosti 8.223.180 KM.

Ajdinović je naglasio kako su posebno ponosni na timske nadzore kroz multidisciplinarne timove sačinjene od više inspekcija unutar FUZP-a te inspektora županijskih uprava za inspekcijske poslove-takvih je nadzora bilo 4765. Istodobno, u prekograničnom prometu roba bilo je 131.117 nadzora, dok je u unutarnjoj kontroli izvršeno njih 11.176.

Upražnjena mjesta

Ravnatelj Ajdinović osvrnuo se i na nedostatke koji se posebno očituju kroz nedovoljna sredstva za rad Federalna uprave za inspekcijske poslove; rezultat toga je postojanje 113 upražnjenih mjesta.

„Nadamo se da će proračun u rebalansu omogućiti da primimo znatan broj inspektora u resorima u kojima imamo problema, kao što su inspekcija za zaštitu okoliša i poljoprivredna inspekcija, a pogotovo inspekcija za poticaje“, kazao je Ajdinović.

 

/Izvor: Dnevni list/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar