Otkup bobičastog voća, ljekobilja i gljiva

Ovih dana aktualno je branje I otkup bobičastog voća, ljekovitog bilja I gljiva.

Poduzeće ČOLAKCOMMERC d.o.o. EXPORT-IMPORT  prvo je poslijeratno poduzeće u općini Prozor Rama  koje se bavi djelatnošću otkupa i prerade bilja, gljiva i bobičastog voća, s radom je počelo 1996.godine. Danas predstavlja jednu od vodećih firmi koje izvoze šumske plodove ,što je i bio povod za razgovor s vlasnikom  Kasimom Čolakom.
 
– Dobru praksu i odgovornost u procesu prerade i proizvodnje od samih početaka smatramo imperativom te smo kroz godine postali jedan od reprezentativnijih primjera u regiji po tom pitanju- kaže Čolak.
 S obzirom na činjenicu da je berba bilja (ljekobilja), gljiva i bobičastog voća najintenzivnija ljeti, dok  u kasnu jesen, zimu i rano proljeće varira ovisno od vrste ,uspijevamo osigurati brzu i pravovremenu dostavu narudžbi u bilo koje doba godine.
Cijene otkupa su različite, kreću se od 2,00 KM za smrekovu bobu do 13,00 KM za šumsku jagodu, malina i lisičarka se otkupljuju po 3 ,00 KM,  borovnica 3,50 KM ,a otkupna cijena vrganja I klase je 5,00 KM.
 
Čolak dodaje da svoje plasmane ostvaruju na inozemnom  tržištu od Njemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Turske i Norveške. Izvoz tih vrsta praćen je certifikacijom, a uglavnom su certificirani kao organska sirovina.
Kao jedan od najvećih otkupljivača malina i borovnice na ovim prostorima svoju paletu proizvoda recentno su nadopunili i uvođenjem linije smrznutog bobičastog voća.

– Ovo je bio logičan slijed, velika tražnja smrznutog voća  opravdava uvođenje nove linije. Posjedujemo vrhunsku tehnologiju za procesuiranje, smrzavanje, skladištenje i pakiranje. Voće je pažljivo odabirano i smrzavano u strogo kontroliranim uvjetima kako bi se zadržala sva organoleptička svojstva i originalna tekstura. Za razliku od svježeg ,koje je dostupno samo sezonski, smrznuto bobičasto voće dostupno je tijekom cijele godine. Naš ovogodišnji cilj je izvoz 120 tona zamrznute maline- ponosno ističe Čolak.
 
– U sezoni upošljavamo veći broj radnika iz općine Prozor Rama, a naše šume i planine su resurs koji može ponuditi još stotine radnih mjesta. Ovom prilikom sugeriramo da se obitelji  koje su nastanjene u ruralnim područjima ili predjelima s otežanim uvjetima življenja posvete ovom poslu ,ipak vodeći računa da taj resurs nije neuništiv te da se vodi računa o održivosti i i o ukupnom biodiverzitetu- poručuje Čolak.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar