• Otok s plemenom iz kamenog doba
  • Otok s plemenom iz kamenog doba
  • Otok s plemenom iz kamenog doba

Otok s plemenom iz kamenog doba

Izgleda kao raj na zemlji, no u stvarnosti je North Sentinel puno, puno dalje od toga.

Prekrasan vulkanski otok površine 72 kvadratna kilometra nalazi se u izolaciji od glavne skupine Andamanskih otoka u Bengalskom zaljevu i tehnički pripada Indiji, no ima poseban status autonomne regije s neuobičajenom zabranom – naime, nitko ne smije pristupiti otoku na bliže od pet kilometara. Ovaj često nazivani raj na zemlji dokaz je kako su one najljepše stvari često i najopasnije, a oni koji su ga posjetili na njemu su i posljednji put udahnuli.

Ubiju svakog tko im se približi
Stanovnici otoka North Sentinel su domoroci, a suvremene procjene njihove brojnosti kreću se između 50 i 400 ljudi, no točan broj nitko sa sigurnošću ne može utvrditi. Koliko se njih smatra opasnima za sve druge ljude koji su izvan njihovog plemena, svjedoči upravo za zabrana od nepribližavanju otoku, jer su brojni slučajevi kontakta završili smrću onih koji su im pristupili. Primjerice, nekoliko ribara koji su se previše približili otoku 2006. su navodno uhvaćeni i doslovno zaklani, a čak su i približavanja iz humanitarnih razloga loše završila.

Naime, jedna se takva situacija dogodila prilikom pokušaja pružanja pomoći nakon udara tsunamija 2004 godine. Pripadnici plemena su tada helikopter, koji je na otok dopremio hranu i pakete prve pomoći. gađali kopljima i strijelama.

Pleme iz kamenog doba
Prema ono malo poznatih informacija, razvoj plemena je doista na mizernoj razini, oni navodno još uvijek nisu otkrili vatru. Oružje koje potežu na svakog gosta izrađuju ručno, od ostataka metala s olupina brodova, ali i od kostiju, kamena i drveta. Njihovo naoružanje se sastoji koplja i ravnih lukova, a koriste i više vrsta strijela, za lov na kopnu i u vodi. Njihova prehrana svodi se uglavnom na ribu, kokose, svinje, a vjerojatno i ostalu divljač koju ulove u gustim šumama otoka.


Što se tiče izgleda, niskog su rasta (oko 160 cm), tamne kože i iznimno kovrčave kose. O njihovu načinu života zna se vrlo malo – nagađa se da su prije otprilike 6 tisućljeća došli iz Afrike.

Prvi kontakt Prvi ljudski pokušaj kontakta s njima datira iz 1896. godine, kad je potraga za odbjeglim zatvorenikom završila pronalaskom njegovog trupla probodenog strijelama, a sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća strijelu je u nogu dobio redatelj jednog dokumentarca.
Pogledajte video:

Express.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing