OTVOREN NOVOOBNOVLJENI MLIN U LJUBUNCIMA

U srijedu, 5. kolovoza 2015., otvoren je obnovljeni mlin na Rici u Ljubuncima kod Prozora. Preko 150 gostiju iz raznih krajeva BiH i EU: Rame, Ljubuškog, Mostara, Uskoplja, Bugojna, Orašja, Žepča, Sarajeva, Splita, Zagreba, Graza, Innsbrucka… stigli su na svečano otvorenje i blagoslov obnovljenoga mlina u vlasništvu austrijskih Uzdoljana Slavka i Anice Jurić. Među dragim gostima na otvorenju bio je i gospodin dr. sc. Josip Grubeša, državni ministar pravosuđa BiH, podrijetlom iz Rame.
 
Mlin je blagoslovio domaći uzdolski župnik don Miljenko Džalto uz prisutnost još četvorice svećenika, od kojih su dvojica sinovi vlasnikâ novoobnovljenoga mlina.

Čast presijecanja svečane vrpce na vratima mlina imao je mali Luka Jurić iz Innsbrucka, prvi unuk Slavka i Anice Jurić, koji je vrlo ozbiljno odradio povjerenu mu zadaću.

 
Nakon blagoslova gosti su razgledali unutrašnjost mlina i znatiželjno upoznavali funkcionalnost ovoga višestoljetnog stroja koji je ljudski rod izmislio prije najmanje 2300 godina, jer o radu jednog takvog mlina pisao je još Filon iz Bizanta (280. – 220. pr. Kr.).

Poslije blagoslova uslijedio je zajednički ručak uz tradicijsku glazbu Rame.

 
Ljubunački mlin Jurić autentično je kamenom i drvima obnovio g. Šimun Bošnjak zajedno s bratom g. Ivanom i tvrtkom Bošnjak promet d.o.o.

Na mjestu sadašnjega novoobnovljenoga mlina još od 

 
vremena Osmanlijskoga carstva bili su Herski mlinovi, redovito u vlasništvu muslimanskih begova koji su 
 
birali najplodnija zemljišta u dolinama rijeka, dok su kršćani u to vrijeme bivali potjerani u brda i planine.
 
Tekst: Ante Jurić
 
Foto: Ante Grubeša

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar