Otvorena izložba „Slikari ramskoga kruga“ povodom Dana državnosti Republike Hrvatske

Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske jučer je u Galeriji Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku otvorena izložba „Slikari ramskoga kruga".

Izložbu je otvorio Veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Del Vechio, koji je istakao važnost i vrijednost ove izložbe.

O izložbi su govorili Snježana Mutapčić, povjesničarka umjetnosti iz Sarajeva i fra Ivan Jelić, župni vikar župe i svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju.
Prisutnima su se obratili fra Ivan Šarčević, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku i fra Tomislav Brković, gvardijan Franjevačkog samostana Rama-Šćit.

Naslov izložbe ''Slikari ramskoga kruga'' svojim imenom, osim što upućuje na točnu prostornu destinaciju i toponimsku odrednicu, usmjerava i na ishodište terminskog određenja te pokriva i ostala značenja.

"Štoviše, iskazuje i jasno određeni lokalitet strukturiran od malenog naseljenog mjesta i skladnog arhitektonskog kompleksa koji čine crkva i franjevački samostan, modro, nepregledno jezero i lijepa zelena dolina kroz koju teče istoimena rječica", rekao je Jelić.

Veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Del Vechio istakao je kako je izložba slika jedna od potvrda da BiH i Hrvatska imaju zajedničku kulturu te da slike, pejzaži Rame, predstavljaju zajedništvo.
Vezano za obilježavanje Dana državnosti podsjetio je da je Hrvatska prije 22 godine, nakon duge i teške, turbulentne historije, konačno uspjela realizirati svoju samostalnost i biti međunarodno priznata država. Ponosni smo na tu činjenicu, kazao je Del Vechio.

Podsjetio je i na članstvo Hrvatske u NATO-u koje traje pet godina i na to da je Hrvatska nedavno postala članicom Evropske unije. To je ocijenio kao dostignuće koje je hvale vrijedno. Mislim da bi svaki objektivni analitičar historijskih dešavanja to ocijenio vrhunskim uspjehom, naglasio je Del Vechio.

Mišljenja je da je Hrvatska napravila mnogo pozitivnih koraka, ali da je mogla i više, a naglasio je da će čelnici te države u budućnosti nastojati osigurati evropsku, sigurnu, i perspektivnu sredinu svim njenim građanima. 

Izvor: http://prozor-rama.org

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar