Ova Ramkinja je snaša od milijun kuna

Ova Ramkinja je snaša od milijun kuna

Tajana Vidakušić (21) iz Pleternice, na nedavnim Šokačkim susretima u Vetovu kraj Kutjeva, nosila je narodnu nošnju staru oko 150 godina.

Imala je i nakit, od kojeg pojedini komadi potječu iz doba Osmanlijskog carstva.


Iako studira menadžment i kineziologiju, redovito s obitelji održava narodne običaje.

– Od malih sam nogu članica KUD-a Rama, u kojem mi je i cijela obitelj. Na sebi imam službeno najstarije ramske gaće koje su nosile naše praprabake, a stare su 150 godina. Oko struka imam ramsku pavtu (nešto poput kopče na remenu ili pojasa djevičanstva) staru 300 godina, a u obitelji je od doba Osmanlijskog carstva – otkrila je Tajana.

Za njega je obitelj mogla dobiti jako puno novca, no predmet je obitelji neprocjenjiv. Na njezinoj nošnji isticale su se i kovanice iz doba Franje Josipa iz 1809. godine.Ogrtač ili čurdija, koji su se bojili jasenovom korom, njezini su preci izradili od ovčje vune, dok su opanci, iako stari 200-tinjak godina, kao novi. Nošnju je upotpunila vunenim čarapama, ogrlicom, košuljom, anterijom, pregnjačom i terkijom, ispod čega se nalaze i dva stara ručnika. Strina Danica Vidakušić (52) tvrdi kako je nošnja neprocjenjiva.

– Takvi primjerci ne mogu se pronaći ni u muzeju. Nadam se da će se i dalje prenositi s koljena na koljeno. Nitko ne bi rekao, ali krpa koju ima na glavi stara je 120 godina, no ne nosi se kad je prevelika vlaga – rekla nam je strina.

Povjerila nam se i kako su njezini preci Tajaninu košulju tkali četiri godine. Sve čisti i održava domaćim sapunima od slanine i sode kako bi zadržali bjelinu.

 Tajana je iz brojne obitelji, a baka Dragica (82), o kojoj smo pisali u travnju, ima šestero djece, 26 unučadi i 46 praunučadi.

24 sata
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing