OVDJE HRVATSKA TRAŽI ČETVRTFINALE: Projektirala ga je “kraljica krivulja” Zaha Hadid, gradnja je trajala 6 godina

OVDJE HRVATSKA TRAŽI ČETVRTFINALE: Projektirala ga je “kraljica krivulja” Zaha Hadid, gradnja je trajala 6 godina

Hrvatska i Japan već su se susretali na svjetskim smotrama. Hrvatska je pobijedila 1:0 u Nantesu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, remizirali 2006. u Nürnbergu u Njemačkoj, a pobjeda na stadionu Al Janoub Hrvatskoj osigurava ostanak i potencijalni četvrtfinalni susret s Brazilom ili Južnom Korejom.

Stadion Al Janoub nalazi se u gradu Al Wakrah koji je udaljen 25 km od centra glavnog grada Dohe, a najjužnije je smješten stadion na ovom svjetskom prvenstvu.

Prvi je stadion koji je za svjetsko prvenstvo prošao sveobuhvatni proces od idejnih rješenja, preko idejnog pa sve do glavnog i izvedbenog projekta, izgradnje i napokon svečanog upoznavanja s javnošću.

Taj je proces trajao od predstavljanja dizajna 2013., iskapanja 460 000 m 3 tla 2014. nakon kojeg je uslijedilo izlijevanje 28 000 m 3 betona za temeljnu ploču pa sve do spektakularnog otvaranja u svibnju 2019. godine.

Prvi je to stadion kojemu je vizualni identitet podarila kraljica krivulja, Zaha Hadid. Bilo je to u suradnji s AECOM-om koji je u programskom paketu SCIA Engineer izradio statički model. Stadion ukupne visine 48 m i orijentacije sjever-jug krasi neobičan krov simetrično podijeljen u dva jednaka dijela. Svaki dio ima po tri kupole.

Kupole bijelom bojom i oblikom predstavljaju jedra drevnih čamaca kojima su stari Katarani lovili školjke bisernice, ali također i same čamce prikazujući njihove izrezbarene trupove

Glavninu krovišta čini čelična konstrukcija dok je iz gledališta vidljivo konstrukcijsko drvo koje podsjeća na skelet čamca. Zanimljivo je da krov koji čine lukovi dužine 230 m te membrana od polimerne plastike ima mogućnost potpunog zatvaranja, a ta radnja traje 30 minuta.

Gledalište koje može prihvatiti 40 000 navijača izvedeno je u dvije razine. Donji sektor je armiranobetonska konstrukcija, a gornji pak čelična modularna konstrukcija koja će se po završetku svjetskog nogometnog prvenstva razmontirati i ukloniti. Na mjestu 20 000 uklonjenih sjedala uredit će se prostor za zabavu i trgovinu.

Na igralištu veličine 105 x 68 m u rekordnom je roku, za 9 sati i 15 minuta, položen travnjak uzgojen u domaćem rasadniku. Na njemu će domaćin biti nogometni klub Al-Wakrah SC i katarski nacionalni nogometni tim.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar