Ove europske zemlje traže stotine tisuća radnika

Ove europske zemlje traže stotine tisuća radnika

Dok Poljskoj nedostaje 72.000 radnika, češki poslodavci traže pomoć vlade u popunjavanju 150.000 radnih mjesta. Slovačkoj najviše nedostaje radnika u auto-industriji.

Snažan ekonomski rast, ali i niske plaće u odnosu na zapadne članice rezultirali su novim problemom za istok Europe, a to je nedostatak radne snage.

S manjkom radnika suočavaju se Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska. U Češkoj, gdje je nezaposlenost pala na 4,5 posto što je uz Njemačku najniže u Europi, tamošnje udruženje poslodavaca zatražilo je od vlade pomoć u pronalaženju radnika za 150.000 radnih mesta, koliko će ove godine ostati nepopunjeno.

Zbog rasta ekonomije od 4,5 posto u četvrtom tromesečju, češki poslodavci traže pojednostavljivanje useljavanja radnika. Vlada ima sluha za njihove probleme jer ministar financija Andrej Babiš, inače medijski tajkun, nedostatak radnika smatra jednim od vodećih izazova za češko gospodarstvo.

Slična je situacija i u Poljskoj čija ekonomija raste po stopi od 3,8 posto. U trećem kvartalu poljskom gospodarstvu je nedostajalo 73.200 radnika, 22 posto više nego godinu ranije, pokazuju podaci Bloomberga.

Proječna godišnja plaća u Poljskoj iznosi 8.222 dolara, a mnogim firmama jedini preostali izvor radne snage je Ukrajina, ističe Marek Sliwinski, analitičar tržišta rada u agenciji za zapošljavanje Work Force.

Uzrok nedostatku radne snage različit je od zemlje do zemlje. U Češkoj radnika nedostaje u svim sektorima zbog brzog rasta ekonomije. U Poljskoj i Mađarskoj to je cijena odlaska mladih u inozemstvo, prije svega u Njemačku i Veliku Britaniju, u potrazi za boljim standardom.

Slovačkoj, kao najvećem proizvođaču automobila po glavi stanovnika, radnika najviše nedostaje u automobilskoj industriji. Prema mišljenju ekonomista, dva su kratkoročna rješenja ovog problema: uvoz radne snage ili povećanje plaća.

Dugoročno, istočnoj Europi trebat će novi model rasta koji neće biti toliko fokusiran na proizvodnju zasnovanu na jeftinoj radnoj snazi.

abcportal.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar