Ove namirnice mogu ublažiti zdravstvene probleme i zaštiti nas od mnogih bolesti
Neke su namirnice prave prehrambene bombe koje mogu ublažiti zdravstvene probleme i zaštititi nas od mnogih bolesti. Koja je hrana najbolja u sprječavanju određenih bolesti donosimo u nastavku:
Hrana za mozak
– Govedina sadrži mnogo vitamina B12, koji štiti od gubitka pamćenja i demencije.
– Mrkva ili sok od mrkve potiče cirkulaciju mozga i pamćenje.
– Ananas sadrži serotonin, koji je odgovoran za dobro raspoloženje i zadovoljstvo. Suncokretove sjemenke izvrstan su izvor vitamina B1, koji jača sposobnost koncentracije.
Za zdravo srce
– Maslinovo ulje je bogato jednostavnim nezasićenim masnim kiselinama koje sprečavaju da se kolesterol nakuplja na stijenkama krvnih žila i štiti od srčanog udara.
– Češnjak razrjeđuje krv i snižava kolesterol.
– Luk je neizbježan u održavanju zdravog kardiovaskularnog sustava.
– Jabuke čuvaju srce, smanjuju kolesterol i štite od srčanog udara.
Za želudac i crijeva
– Bijeli kupus ublažava žgaravicu i probavne smetnje, čak i liječi čir na želucu.
– Krastavci potiču rad crijeva i ubrzavaju probavu.
– Krumpir je u stanju je neutralizirati kiseline u želucu i štiti sluznicu želuca. Komorač pospješuje cirkulaciju i ubija bakterije, umirujuće djeluje na želudac.
Za bolju pokretljivost tijela
– Bundeva čuva zdravlje kostiju i ublažava probleme s artritisom.
– Koprivin čaj sadrži tanin i gorke tvari za čišćenje krvi i ublažava upalu, poput gihta i reume, te potiče izlučivanje vode.
– Blitva sadrži mnogo vitamina K koji ima važnu ulogu u formiranju kostiju i ubrzava liječenje prijeloma kostiju.
– Sir jača kosti i štiti od osteoporoze jer ima vrlo visok sadržaj kalcija.
– Gljive su vrlo bogate vitaminom D koji pomaže izlučivanje kalcija iz gastrointestinalnog trakta, regulira metabolizam kalcija i potiče tvorbu kalcija u kosti.
– Leća sadrži puno vitamina E, pa tako usporava artrozu i artritis.
Protiv raka
– Limun je vrlo zdrav i bogat vitaminom C. Sadrži flavonoide, terpene i karotenoide koji inhibiraju rast stanica raka i uništava ih.
– Rikula sadrži indol koji smanjuje rizik od razvoja raka vezanog uz hormone.
– Riba, osobito losos, skuša i tuna, uspješno smanjuju rizik od raka.
– Banane jačaju imunološki sustav. Skuta sadrži mnogo kalcija, koji utječe na rast stanica i njihovo obnavljanje.
– Zeleni čaj nije fermentiran, zato čuva svoju boju i važne polifenole koji djeluju protuupalno i mogu spriječiti razvoj raka.
– Brokula sadrži mnogo sekundarnih biljnih tvari, vlakana i sulforfane, koji maligne stanice čine bezopasnima.
– Jagode pored flavonoida sadrže i posebnu kiselinu koja stvara zaštitni plašt oko DNA.
– Tamna čokolada se također zna vrlo dobro boriti protiv stanica raka jer sadrži visok udio polifenola.
slobodnadalmacija.hr