Ovi simptomi često otkrivaju visoki krvni tlak

Ovi simptomi često otkrivaju visoki krvni tlak

Hipertenzija, ili visoki krvni tlak, može napraviti veliku štetu zdravlju i prije nego sami obratite pažnju na simptome. Ako se ne liječi, može utjecati na vitalne organe kao što su bubrezi, srce i mozak.

Iz centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) navode kako krvni tlak normalno raste i snižava se tijekom dana, ali problemi sa zdravljem nastupaju ako dugo vremena njegova razina bude previsoka.

Imati krvni tlak pod kontrolom je ključni korak za zaštitu cjelokupnog zdravlja i može doslovno značiti razliku između života i smrti. Činjenica je da puno onih koji imaju hipertenziju toga nisu svjesni i tako ne kontroliraju stanje. Jedini način da utvrdite imate li problem je često mjerenje krvnog tlaka i posjet liječniku ako je potrebno, piše Ordinacija.hr.

HIPERTENZIJA SE MOŽE DOGODITI BILO KOME, BILO KADA

Dr. Bayo Curry-Winchell, liječnik hitne medicine iz bolnice Saint Mary ističe kako se ovo stanje može javiti bilo kad, godine nisu važne. Postoje faktori koji mogu utjecati na razvoj stanja a to su postojanje bolesti u obitelji, pušenje cigareta i neaktivnost. Iz CDC-a upozoravaju kako čak 1 od 4 osobe stare od 20 do 44 godine imaju problema s krvnim tlakom, a visoki krvni tlak može utjecati na razvoj bolesti srca, a smatraju stručnjaci kako je zabilježen porast infarkta upravo kod mladih ljudi, a smatraju da je direktna poveznica upravo i pretilost.

Isto tako je krvni tlak povezan s demencijom, a čini se da je tu vrijeme iznimno važno – dokazi pokazuju kako nekontrolirana hipertenzija u srednjoj dobi može značiti povećan rizik od razvoja demencije u kasnijoj dobi.

SIMPTOMI HIPERTENZIJE

Dr. Curry-Winchell navodi kako CDC upozorava da se krvni tlak 130/80 mm Hg ili viši, smatra hipertenzijom. Važno je znati da simptoma često nema ali neki od njih se mogu često javiti i to kada je stanje već napredovalo, a odnose se na bol u prsima, poteškoće s disanjem. Tu su i promjene u vidu, glavobolje i krvarenje iz nosa koji se mogu javiti kao simptomi. Dr. Evelyn Huang, liječnica hitne medicine dodaje kako često problema nema, ali potvrđuje da je bol u prsima jedan od njih, a tu je i vrtoglavica.

ŠTO MOŽETE NAPRAVITI KAKO BISTE SPRIJEČILI HIPERTENZIJU?

Pazite na zdravu prehranu: Ovaj bi savjet mogao biti najvažniji: kada je u pitanju cjelokupno zdravlje, pa i krvni tlak, zapamtite da je prehrana uvijek iznimno važna. Najbolja stvar za kontrolu krvnog tlaka i zimi zdrava je i pravilna prehrana. Savjet je da jedete puno svježeg povrća i voća, pazite na unos soli, a naravno da se treba i smanjiti unos procesuiranih namirnica koje su jako štetne za zdravlje. Savjetuje da umjesto soli koristite začine kako bi obrocima dodali okusa ali i doprinijeli zdravlju organizma. Češnjak i paprika će pomoći kod regulacije tlaka.

Odmarajte: Ako odmor smatrate prioritetom vjerojatno ćete i primijetiti da će to utjecati na razinu krvnog tlaka. Isprobate aktivnosti koje umiruju, poput meditacije i joge koja će opustiti mišiće i smanjiti razinu stresa, dva važna faktora za snižavanje krvnog tlaka.

Kvalitetan san je prioritet: Osim opuštanja, važno je i dozvoliti sebi da se dobro odmorite tijekom noći.

Manjak sna povezan je s povećanim rizikom za srčane bolesti, šećernu bolest, pretilost, bubrežne bolesti, razvoj demencije i ono što je posebno aktualno manjak spavanja rezultira slabijim imunitetom! Kako prepoznati da patite od manjka sna? Tijekom dva tjedna vodite evidenciju koliko sati spavate? Ako spavate prosječno manje od sedam sati, u manjku ste spavanja. Rješenje je na dohvat ruke – spavajte, nadoknadite izgubljeno vrijeme spavanja i kroz desetak dana zamijetit ćete razliku.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar