Na ovih 10 država nemoguće je izvršiti invaziju

Na ovih 10 država nemoguće je izvršiti invaziju

Iako zvuči kao propaganda, na ovih deset zemalja bi bilo doslovno nemoguće napraviti invaziju – bilo iz veličine njihove vojske, specifičnosti teritorija ili pak nekih drugih činjenica.

10. Australija 

Aktivno vojno osoblje: 60 tisuća

Rezervisti: 44 tisuće ljudi

Tenkova: 59

Artiljerija: 75

Borbeni avioni: 78

Helikopteri: 188

Pomorske snage: 47 (Podmornica: 6, Nosači aviona: 2)

Iako ima relativno malu populaciju od oko 23 milijuna ljudi, Australija je ujedno ogromna, kao država i kontinent. S izuzetkom obalnih područja gdje živi 98 posto ljudi, otok čini gotovo 7,5 milijuna kvadratnih kilometara pustinje. To je savršeno mjesto za svaku vojsku da se sakrije, kao i lansira iznenadni napad te započne invazija. No, zahvaljujući svojoj geografskoj poziciji, to bi bilo iznimno teško moguće i vrlo nevjerovatno. Pustopoljina u zaleđu, kao i Veliki koraljni greben, štiti velike dijelove Queenslanda. Tokom Drugog svjetskog rata Japanci su ozbiljno razmišljali o invaziji Australije, no sve su im zdravo razumske procjene govorile da to nipošto ne b i trebali pokušati. Iako je većina australskih vojnih snaga bila zauzeta u Evropi ili Sjevernoj Africi, procijenjeno je kako bi za zauzimanje otoka bilo potrebno najmanje 200 hiljada vojnika, piše Express.

Zato su odlučili kako je pametnije izolirati Australiju, pokušavajući je “odrezati” od SAD-a. Čak i da su Japanci uspjeli u invaziji zauzeti obalne gradove, Australci bi bez problema mogli godinama gerilski ratovati iz brojnih skrovišta kontinenta. Prema Globalnom mirovnom indeksu, Australija je treća u Azijsko-pacifičkoj regiji te deveta u svijetu po svojoj miroljubivosti.

9. Švicarska 

Aktivno vojno osoblje: 100 tisuća ljudi

Rezervisti: 77 tisuća ljudi

Tenkova: 224

Artiljerija: 224

Borbeni avioni: 63

Helikopteri: 43

Dok su Evropu poharali užasi dva svjetska rata, ova je mala alpska država bila pošteđena zahvaljujući svojoj neutralnosti. Zemlja je svoj odbrambeni plan razvila još 1880-ih te su po njemu podigli seriju utvrda na ključnim lokacijama oko brojnih planinskih prolaza, a upravo su one odvraćale neprijatelje od bilo kakve ideje invazije na tu zemlju.

Nakon Drugog svjetskog rata i u strahu od moguće invazije Sovjeta, odbrambeni se plan proširio na cijelu infrastrukturu Švicarske. Vojska je postavila dinamit na sve ceste i željeznice, a planirali su ih detonirati u onom trenutku ako bi napad započeo. Na taj način bi svaki agresor morao trošiti vrijeme i energiju na ulazak u zemlju. Osim toga, brojni bunkeri, tuneli i utvrde izgrađeni u sklopu planina nude pristup i zaštitu cijelim vojnim divizijama kako bi one mogle napasti u bilo kojem trenutku.

Tokom godina smanjili su broj aktivnog vojnog osoblja s 400 na 100 hiljada ljudi. Budući da imaju direktnu demokraciju u kojoj sami građani donose većinu odluka koje se tiču same zemlje, upravo su oni odlučili kako nema potrebe za tolikom vojskom, no istovremeno su povećali financijska izdavanja za profesionalizaciju kadra koji je ostao. Svi građani zemlje prošli su vojnu obuku te nakon njenog završetka mogu zadržati oružje – pa tako na 100 Švicaraca dolazi 45,7 komad oružja. U slučaju invazije, gotovo 4 miliona Švicaraca odmah je spremno na odbranu svoje zemlje – prema većina vojnih analitičara tvrdi kako se tako nešto neće nikad dogoditi – budući da većina svjetskih bogataša svoj novac drže u švicarskim bankama, pa invazija ne bi odgovarala nikome.

8. Tuvalu, Novi Zeland, Island i Butan

Sve četiri države potpadaju u ovu kategoriju, ne zbog mogućnosti snažne odbrane, već zbog svoje izolacije i pomanjkanja ikakve strateške ili ekonomske važnosti za potencijalnog napadača. Od njih, samo Novi Zeland i Butan imaju vojsku od oko 9 tisuća i 6 tisuća aktivnih vojnika. Iako je Novi Zeland razvijena zemlja, nije u sukobu s niti jednom zemljom. Na Globalnom mirovnom indeksu Novi Zeland je četvrti.

7. Japan 

Aktivno osoblje: 250 tisuća

Rezervisti: 42 tisuće

Tenkovi: 777

Artiljerija: 839

Borbeni avioni: 289

Helikopteri: 741

Pomorske snage: 131 (Podmornica: 17, Nosači aviona: 3)

Osim što je Japan otočna nacija, što je uvijek teže osvojiti nego kopnene, ta država osim toga ima zavidnu vojsku i jaku ekonomiju koja se može oduprijeti i najjačim neprijateljima. Obrambeni budžet im iznosi oko 60 milijardi dolara, što je 6. najveći na svijetu.

Zastrašujuće djeluju i u motiviranosti kojom brane svoju zemlju, za što postoje brojni povijesni primjeri – jedini način za pobijediti ih je bio baciti atomske bombe, jer Japanci ne znaju za riječ “predaja”. Naoružanje koje Japan ima je iznimno sofisticirano te napredno, a s jedinim neprijateljem koji bi im mogao biti ravan, SAD-om, imaju potpisan ugovor o miru i suradnji koji nikom nije u interesu raskidati.

6. Iran 

Aktivno vojno osoblje: 545 tisuća ljudi

Rezervisti: 1,8 milijuna ljudi

Tenkova: 1658

Artiljerije: 2400

Borbenih aviona: 137

Helikoptera: 140

Pomorske snage: 398 (Podmornice:33)

U proteklim je decenijama Bliski istok postao izvor ratova, konflikta, društvene i ekonomske nestabilnosti te ekstremizma. Iako je većina njegovih susjeda podlegla užasima rata, Iran je još uvijek jak faktor utjecaja i stabilnosti u regiji. Iako, velik dio svijeta poput SAD-a, Turske i brojnih drugih država bi volio da se to promijeni. Osim toga, Iran radi na razvoju vlastitog nuklearnog programa, što ga čini još opasnijim protivnikom. Zbog njihove snage, vojni analitičari smatraju kako nikome nije dobra ideja izvršiti invaziju na Iran – čemu pridonosi loš teren, brojni skriveni bunkeri i velike rezerve koje im omogućuju dugotrajan gerilski rat protiv bilo kojeg agresora.

5. Kanada 

Aktivno vojno osoblje: 95 tisuća ljudi

Rezervisti: 51 tisuća

Tenkovi: 181

Artiljerija: 161

Borbeni avioni: 64

Helikopteri: 175

Pomorske snage: 63

Podmornice: 4

Površinski druga najveća zemlja svijeta samom je svojom veličinom vrlo nezgodna za napad, a osim toga imaju snažnu vojsku kao i ekonomiju koja je može financirati. Nepristupačan teren, velika hladnoća i udaljenost od svega – osim SAD-a, činio bi velik problem pri pokušaju invazije. Osim toga, Kanada je u pravilu prijateljski nastrojena prema svim drugim državama svijeta te ne ulazi u sukobe, pri čemu je teško da uopće i ima neprijatelja.

4. Sjeverna Koreja 

Aktivno vojno osoblje: 700 tisuća ljudi

Rezervisti: 4,5 milijuna ljudi

Tenkova: 4200

Artiljerija: 6550

Borbeni avioni: 458

Helikopteri: 222

Pomorske snage: 967

Podmornice: 70

Nuklearne bojne glave: 8

Diktatorski režim izdvaja ogroman novac za vojsku, kao i nuklearni program što ih čini nepredvidivim neprijateljom. Osim toga, dinastiju Kim ostatak svijeta doživljava kao luđake koji su spremni riskirati sve, pa i vlastiti narod, samo kako ne bi bili poraženi, a pri tome bi bez problema bacali nuklearke po svima.

3. Velika Britanija 

Aktivno osoblje: 150 tisuća

Rezervisti: 182 tisuće ljudi

Tenkovi: 407

Artiljerija: 227

Borbeni avioni: 91

Helikopteri: 397

Pomorske snage: 76 (Podmornice: 10, Nosači aviona: 1)

Nuklearne bojne glave: 215

Još jedna otočna zemlja koja teško da će ikad doživjeti pokušaj kompletne invazije je Velika Britanija, a posljednji put se to dogodilo davne 1066. Jaka vojska, moćna ekomonija, saveznici i nepristupačnost okružena kilometrima oceana čine Englesku poprilično sigurnom. Budžet za obranu iznosi 55 milijardi dolara te je peti najveći na svijetu, a vojnici su utrenirani profesionalnalci stalno uključeni u akcije preko NATO-a.

2. Rusija 

Aktivno vojno osoblje: 766 tisuća

Rezervisti: 2,5 milijuna

Tenkovi: 15400

Artiljerija: 10600

Borbeni avioni: 751

Helikopteri: 1750

Pomorske snage: 352 (Podmornice: 60, Nosači aviona: 1)

Nuklearne bojne glave: 7300

Ogromna Rusija je kroz povijest dokazala kako je gotovo nemoguća za osvojiti – još od Šveđana u 18. stoljeću, Napoleona u 19. te Hitlera u 20. Osvajanje tako ogromnog terena zahtijeva ogromnu vojsku, ali i užasno puno novca – uz vrlo male izglede za uspjeh, što niko nije lud riskirati. Proračun za odbranu iznosi 66 milijardi dolara, a nedavno su počela sve veća ulaganja u vojsku.

1. SAD 

Aktivno vojno osoblje: 1,4 milijuna

Rezervisti: 1,1 milijuna

Tenkovi: 8.848

Artiljerija: 3300

Borbeni avioni: 2300

Helikoptera: 7100

Pomorske snage: 415 (Podmornice: 75, Nosači aviona: 19)

Nuklearne bojne glave: 7100

SAD troši više na vojsku nego sljedećih devet država zajedno, tačnije oko 577 milijardi dolara godišnje. Uz to američka vojska ima 1.4 miliona aktivnih vojnika, 13.900 vojnih aviona i 8.850 tenkova koji su spremni za pokret. Da ne spominjemo da je američka mornarica jedna od najjačih na svijetu, s 20 nosača aviona (na drugom mjestu je Francuska, koja ima četiri nosača).

Sjedinjene Američke Države imaju daleko najviše vojnih aviona od bilo koje druge zemlje, a posjeduju i najmoćnije vojne svemirske tehnologije. Američka ratna mornarica U.S. Navy, pored ostalog, posjeduje najmoćniji laserski top koji je u stanju na dno poslati bilo koji ratni brod, smatraju u svojim projekcijama Credit Siusse.

Američka vojska također raspolaže velikim i dobro osposobljenim ljudskim resursima, a o američkom najvećem nuklearnom arsenalu ne treba posebno ni pisati. Nadalje, američka vojska, uz rusku i još neke vojske svijeta, najdalje je odmakla u tajnom razvijanju takozvanog skalarnog oružja kojeg još nazivaju i misterioznim „Teslinim zrakama smrti“.

avaz.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar