Ovih pet zanimanja uskoro će potpuno nestati, je li i vaše među njima?

Ovih pet zanimanja uskoro će potpuno nestati, je li i vaše među njima?

Tehnologija mijenja svijet i način na koji svijet funkcionira. Stvari se mijenjaju velikom brzinom, stalno nastaju neke nove tehnologije, ali i sve više nestaju stvari i zanimanja bez kojih prije nekoliko godina nismo mogli zamisliti život.

U veoma bliskoj budućnosti svijet će vjerojatno izgledati potpuno drugačije nego danas, a to će utjecati i na neka zanimanja koja će ili potpuno nestati ili funkcionirati potpuno drugačije, piše Index.hr.

1. Knjižničari

Nekada je odlazak u knjižnicu bio neizbježan ako ste željeli saznati ili pročitati nešto novo. Danas je sve digitalizirano te većinu literature možete pronaći ili naručiti online. Čak i knjižnice imaju svoju digitalnu bazu, zbog čega se potreba za knjižničarima svake godine sve više smanjuje.

2. Reporteri i TV voditelji

Iako ova zanimanja vjerojatno neće u potpunosti nestati, činjenica je da se većina informacija danas prenosi preko web portala ili društvenih mreža. Ljudima više nije potrebno lice na ekranu koje će im reći najvažnije informacije tog dana, već ih mogu pronaći i sami na internetu.

3. Community manager

Iako je ovo zanimanje danas veoma popularno i traženo, za nekoliko godina bit će potpuno bespotrebno. Nove generacije radnika žive s društvenim mrežama te neće biti potrebe za nekim tko će komunikaciju putem društvenih mreža obavljati umjesto njih, piše Finances Online.

4. Turistički radnici

Danas postoji mnoštvo web stranica preko kojih putnici mogu u potpunosti sami organizirati svoje putovanje, od kupovine avionske karte do rezervacije sobe u hotelu pa čak i kupovine ulaznica za popularna turistička odredišta. Sve potrebne informacije nalaze na internetu, a mogu i vidjeti grad u koji odlaze prije nego što zaista odu u njega. Zbog toga je sve manja potreba za osobama koje će se umjesto njih brinuti o organizaciji putovanja.

5. Inženjeri agronomije

Forbes je još 2011. godine objavio da sektor poljoprivrede zapošljava manje stručnjaka nego bilo koje drugo inženjersko polje, a čini se da će ti brojevi u budućnosti još više padati. Naime, zahvaljujući tehnološkom napretku, u poljoprivredi je potrebno sve manje ljudskog kadra, a većinu preradnog procesa danas obavljaju strojevi. Također, znanost je razvila mnoštvo obrambenih mehanizama koji štite biljke tijekom procesa uzgajanja, zbog čega je potreba za stručnjacima sve manja.
Večernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar