Ovo je 11 vatrenih za Rusiju! Majer ipak otpao, a evo za koga se još Dalić odlučio

Ovo je 11 vatrenih za Rusiju! Majer ipak otpao, a evo za koga se još Dalić odlučio

Raste temperatura u Splitu uoči sudbinskoga sraza kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Hrvatska – Rusija na Poljudu, a usijanju pridonosi i kalkulacija oko sastava Hrvatske, u kojemu bi se mogla naći čak petorica nekadašnjih igrača Hajduka: Grbić, Juranović, Pašalić, Perišić i – Vlašić.

Da, Nikola Vlašić, oporavljen i spreman kao gladijator, trebao bi biti novo ime u sastavu vatrenih, i to na poziciji na kojoj je protiv Malte blistao Lovro Majer. Stidljivo se spominje i kako bi protiv Rusa mogao početi Livaja, kao i protiv Slovenaca u rujnu kada je bilo 3:0, pa iako je Livaja u toj utakmici bio strijelac, Slovence smo do kraja razmontirali nakon što je Marko bio izišao iz igre, a ušao Nikola. Pa su on i Pašalić zabili preostaa dva pogotka. Ne treba ugađati nikome No, Vlašić ili Livaja, bitne razlike zapravo i nema jer su obojica klase, a uz to i hajdukovci, na svome Poljudu.

“Nije potrebno na taj način ugađati Splićanina, kao ni postavljati u momčad Osječane kada se igra u Osijeku. Nije bitno odakle je koji igrač, bitno je da igraju oni koji su u tom trenutku najbolji, oni za koje izbornik smatra da su najbolji”, kaže slavni splitski nogometaš i trener Zoran Vulić.

Je li Majer zaslužio ispasti iz momčadi nakon bajke na Malti, gdje je postigao dva pogotka?

“Majer za mene nije iznenađenje, znam odavno kakav je igrač. Moderan je vezni igrač koji može pokriti više pozicija i budućnost je reprezentacije. E sad, treba li igrati i protiv Rusa? Uvjeren sam da je izbornik već prije tih utakmica napravio plan tko će igrati u kojoj te da svoj plan nakon Malte neće mijenjati. To je uobičajeno postupanje, rijetko će se dogoditi da dvije kvalifikacijske utakmice u kratkom vremenu igra isti sastav”, dodaje Vulić te posebno ističe: “Kakva god bila forma pojedinih igrača, kakav god bio njihov učinak, u ovakvim situacijama nema mjesta ljutnji ili sujeti. Svi oni moraju znati da je interes Hrvatske na prvome mjestu, a prosudbama izbornika i njegova stožera treba vjerovati. Ti ljudi već su nas toliko puta uvjerili da znaju svoj posao. Radili ste svojedobno u Rusiji i upoznali mentalitet tamošnjih nogometaša. Dojam je da su Karpinovi Rusi drukčiji od onih letargičnih Rusa otprije.

“Rusi su borci, ratnici. Oni nemaju zvijezda i uzdaju se u momčad, u momčadski duh, požrtvovnost, zajedništvo. Istodobno su i hladni, njih sigurno neće impresionirati pun Poljud. Karpinova momčad će u Splitu nastupiti kao da se igra bez publike, i sa te strane moramo biti oprezni. Međutim, kada stavimo sva imena na papir, kada znamo kojim igračima mi raspolažemo, a kojima oni, onda je u tome golema prevaga na našoj strani i Rusi našoj kvaliteti ne mogu parirati”, zaključio je Zoran Vulić.

Hrvatska reprezentacija šesti put u kvalifikacijama za veliko natjecanje u posljednjoj utakmici skupine odlučuje o prvome mjestu, odnosno o izravnom plasmanu

Dosad je u tim stresnim situacijama kiksala samo jednom, 1999. godine, protiv tadašnje SR Jugoslavije odigravši u Zagrebu 2:2. Hrvatska je zbog toga propustila Europsko prvenstvo 2000. godine. Pod Dalićevim vodstvom ovo je druga takva situacija, nakon što je u studenome 2019. godine u posljednjoj utakmici svladala Slovačku na Rujevici. Međutim, ovo je prvi put da Hrvatska odlučujuću utakmicu za izravni plasman na Svjetsko prvenstvo igra u Splitu. I bod nešto znači Pobjeda nas izravno vodi u Katar, a neodlučen rezultat u dodatne kvalifikacije, no i eventualni bod protiv Rusa ne bi nužno značio potpunu katastrofu. Naime, na kraju ciklusa radit će se ljestvica drugoplasiranih selekcija po skupinama, te će šest najboljih drugoplasiranih u doigravanju biti nositelji.

U određivanju redoslijeda drugoplasiranih momčadi izuzet će se rezultati protiv posljednjega u skupini. Zanimljivo i neuobičajeno: ruska nogometna reprezentacija nije htjela iskoristiti mogućnost upoznavanja poljudskoga travnjaka dan prije utakmice. Rusi su posljednji trening održali u Sankt Peterburgu, a u poslijepodnevnim satima doputovali su u Split.

Očekivani sastav za Rusiju: Grbić – Sosa, Gvardiol, Lovren, Juranović – Modrić, Brozović – Perišić, Pašalić, Vlašić – Kramarić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar