OVO MOŽE SAMO KOD NAS Tročlano Predsjedništvo blamira se čak i oko telegrama sućuti

OVO MOŽE SAMO KOD NAS Tročlano Predsjedništvo blamira se čak i oko telegrama sućuti

Ni po čemu posebna vijest: U 80. godini preminuo je bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan. Međutim vijest su postali bh. članovi Predsjedništva. Međutim, čak i od golih činjenica Predsjedništvo BiH vrlo dobro znade prirediti novi skandal i sramotu zemlji koju predstavljaju. Prvo Izetbegović ipak s netaktičnom sućuti, ali ništa manje netočnim navodima, a potom i čudnoj reakciji ove ostale dvojice.

Priča ide ovako: Izetbegović je u im Predsjedništva uputio telegram sućuti Annanovoj obitelji, ne zaboravljajući podsjetiti na njegove riječi priznanja pogreške zbog masovni ubojstava u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi, kada je kazao da je to “sramota za UN jer su strašni zločini počinjeni ispred UN-ovih vojnika”. “Uspjeli smo zaustaviti ove zločine, ali umjesto toga povukli smo naše postrojbe. Zemlje članice učinile su pogrešku”, rekao je Annan na međunarodnoj konferenciji o sprječavanju genocida u Stockholmu.

 

 

Podsjetimo, ispričao se i Boutros-Boutros Ghali, bivši izaslanik glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju, i to zbog neuspjeha UN-a u ratovima koji su uslijedili nakon raspada Jugoslavije. U svakom slučaju, zar vojnici UN-a nisu imali odgovornost u svojim misijama za ono što se događalo u BiH, za zaštitu SVIH žrtava? Ako nisu, što su uopće tražili u BiH? Možda se slikali s očajnim ljudima koje su trenutci dijelili o strašnih sudbina? Međutim, čak i od golih činjenica Predsjedništvo BiH vrlo dobro znade prirediti novi skandal i sramotu zemlji koju predstavljaju.

Prvo Izetbegović ipak s netaktičnom sućuti, ali ništa manje netočnim navodima, a potom i čudnoj reakciji ove ostale dvojice.

Potpuno je nepotrebno sve prepričavati, jer nije vrijedno niti jedne minute potrošene na objašnjavanje njihovih neobjašnjivih reakcija. Uzimajući u obzir da je predizborna kampanja već odavno počela, ali i kontekst nedavnog odbijanja Izvješća Komisija za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. u Narodnoj skupštini RS-a, kada su ruku za isto podigli svi predstavnici srpskih stranaka.

Sve je počelo od telegrama sućuti Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića obitelji preminulog, bivšeg glavnog tajnika UN-a Kofija Annana.

Naime, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u ime Predsjedništva BiH i u svoje osobno ime uputio je telegram sućuti obitelji Kofija Annana.

Napisao je da je Kofi Annan, koji, prema riječima glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antoniaa Guterresa u mnogo čemu simbolizira UN, svjedočio i bio učesnik najtežih propusta i pogrešaka UN-a koje su dovele do genocida u Srebrenici.

“Njegova ljudska osobina da prizna pogrešku i da se ispriča olakšala je put traženja istine za žrtve genocida i njihove obitelji, koja je potvrđena presudama međunarodnih kaznenih sudova”, poručio je Izetbegović.

Međutim, ovakav sadržaj telegrama sućuti nije se svidio ostaloj dvojici članova Predsjedništva, Draganu Čoviću i Mladenu Ivaniću.

 

Nakon Izetbegovićeve sućuti reagirali Ivanić i Čović

“Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne može istupati u ime cijele institucije ukoliko za to nema suglasnost druga dva člana Predsjedništva BiH, već isklјučivo kao bošnjački član Predsjedništva BiH”, reakcija je ove dvojice članova Predsjedništva BiH.

Nadalje ističu: “Kolega Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, da u ime Predsjedništva BiH objavi telegram sućuti i priopćenje za javnost koje, osim izraza suosjećanja, duboko zadire u domen neprihvatlјive političke kvalifikacije.

Ne dijelimo ocjene koje je kolega Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti bivšeg generalnog tajnika Ujedinjenih nacija Kofija Annana i osuđujemo ovakvu zloupotrebu pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH”.

Sada na njihovu reakciju reagira Izetbegović

Nakon ove zajedničkog priopćenja Čovića i Ivanića oglasio se Izetbegović.

“Odbacujemo i smatramo neprimjerenom i nepotrebnom reakciju članova Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića na telegram sućuti koji je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio povodom smrti bivšeg generalnog tajnika UN-a Kofija Annana.

Potpuno je nejasno što to u telegramu sućuti “duboko zadire u domen neprihvatljive političke kvalifikacije” i koju od neospornih činjenica Ivanić i Čović dovode u pitanje?

Dovode li u pitanje da se u Srebrenici dogodio genocid nad Bošnjacima, koji je presuđen pred Haaškim tribunalom i Međunarodnim sudom pravde? Dovode li u pitanje da su UN vlastitu  “zaštićenu” zonu prepustile pokolju? Ili, da je sam Kofi Annan 1999. godine javno objavio ispriku zbog pogrešaka koje su UN počinile tijekom rata u BiH, posebno apostrofirajući Srebrenicu, za koju je kazao da će „vječno progoniti našu povijest“?

Posebno iznenađuje odnos Dragana Čovića prema genocidu u Srebrenici i općenito zločinima počinjenim nad Bošnjacima.

Čović u svemu ima dvostruke standarde, pa i u pravu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da zastupa ovu instituciju. On je u svojstvu predsjedavajućeg, unatoč upozorenju, napravio skandal u Beogradu, kada je samoinicijativno ponudio prenos suvereniteta BiH na Srbiju po pitanju odnosa sa Kosovom, a sada se ograđuje od sadržaja Izetbegovićevog saučešća koje je potpuno bazirano na činjenicama i upućeno u skladu sa dosadašnjom praksom u Predsjedništvu BiH.

Sve što je napisano u telegramu sućuti su nepobitne činjenice koje, ma koliko se neko trudio, ne mogu biti dovedene u pitanje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao istinu, i za to mu nije trebala bilo čija suglasnost. Istina se ne može promijeniti, ne smije se prešućivati, i od nje se nitko ne može ograditi”, reakcija je iz iz Ureda člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar