Ovo popularno piće nastalo je zahvaljujući franjevcima iz 16. stoljeća!

Ovo popularno piće nastalo je zahvaljujući franjevcima iz 16. stoljeća!

Kavoljupci zasigurno znaju za cappuccino, mješavina espressa i mliječne pjene. No, jeste li znali da je ovo omiljeno piće dobilo naziv zahvaljujući franjevcima kapucinima, grani franjevačkog reda koja je nastala u 16. stoljeću?

Grana franjevaca kapucina osnovana je 1525., s ciljem povratka na temelje siromaštva i jednostavnosti sv. Franje Asiškog. Prepoznatljivi su po svojem jednostavnom habitu sa šiljastom kapucom, zbog koje bi ih lokalna djeca nazvali “capuccini”, u prijevodu, “kapuljače”. Danas je oko 11 000 franjevaca kapucina, a među najpoznatijima je Padre Pio iz Pietrelcine.

Prema portalu Aleteia, nije zabilježen točan početak korištenja naziva capuccino za kavu, no neki pretpostavljaju da potječe iz 1680ih kada je je austrijski car Leopold I. prihvatio kapucinskog franjevca Marca D’Aviana za svoga savjetnika.

Tim su povodom venecijanski kafići počeli prodavati “kapucinsku” kavu, nadahnuta smeđim habitom i bijelom kordom franjevaca, dok drugi tvrde da je naziv postao popularan kada je u Italiji 1930ih nastao stroj za pravljenje espressa, kada se počeo praviti capuccino kakav danas poznajemo. U svakom slučaju, za taj naziv moramo zahvaliti franjevcima kapucinima!

hkm.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar