Ovo su proizvodi i usluge koje će u svijetu poskupjeti nakon Nove godine

Ovo su proizvodi i usluge koje će u svijetu poskupjeti nakon Nove godine

Poskupljenja su uzrokovana sušama, poplavama i potražnjom. Pripremite se na to da će vaši omiljeni proizvodi postati manje pristupačni, a u najgorem slučaju morat ćete potražiti adekvatnu zamjenu.

Avokado – Ovo voće će postati skuplje naredne godine zbog smanjenih svjetskih zaliha, što je uzrokovano prekomjernom potrošnjom u prethodnim godinama, piše Huffington Post.

Čokolada – Vodeći proizvođači čokolade godinama nagovještavaju smanjenje zaliha kakaa. Uzročnici su povećana potražnja i suša u državama koje su ujedno i najveće izvoznice. Poskupljenje je već primijetno kod privatnih proizvođača visokokvalitetne čokolade, jer oni dobavljaju izuzetno probrane vrste kakaa.

Letovi – Cijene goriva padaju, ali dok prijevoznici plaćaju i do 17 posto jeftiniji energent oni povisuju cijene karata. Prema procjenama American Expressa "obične“ karte poskupjet će i do 6%.

Hoteli – Povećan broj putovanja i smanjenje nezaposlenosti u Sjevernoj Americi uzrokovat će poskupljenje hotelskih usluga od 2 do 3,5%. S druge strane, hoteli u Južnoj Americi povisit će cijene svojih usluga za čak 6,5% zbog smanjenog ukupnog kapaciteta.

Kava – Iako je 2014. godina prošla s sniženom cijenom kave, suša u Brazilu uzrokovat će poskupljenje ponuda najvećih brendova poput Starbucksa, Gevalia i drugih. Cijene kave u kafićima kao što je McCafe bit će više do devet%.

Maslinovo ulje – Talijanska polja maslina doživjela su jednu od najgorih godina, zbog čega je izvoz pao za nevjerovatnih 37%. Također, Španjolska je pretrpjela sušu koja će uzrokovati poskupljenja.

klix.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar