Ovu hranu izbjegavajte ako želite očuvati imunitet

Ovu hranu izbjegavajte ako želite očuvati imunitet

Sezonske prehlade, viroze i gripe česta su pojava u hladnim mjesecima zbog povećane količine virusa i bakterija u zraku. Ipak, njima smo skloniji podlegnuti zbog oslabljenog imuniteta.

Evo koje biste tipove hrane trebali izbjegavati ako se želite sakriti od kašljanja, kihanja i drugih neugodnih posljedica bolesti, piše Zadovoljna.hr

1. Šećer

Nutricionisti preporučuju smanjen unos šećera u svim godišnjim dobima jer ova namirnica ima nula posto hranjivih tvari. Ona povećava razine šećera u krvi i smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bakterija i virusa. U jesenskim i zimskim mjesecima stručnjaci savjetuju ograničavanje unosa ove namirnice.

Izbjegavajte precesuiranu hrane s većim postokom rafiniranog šećera poput slatkiša i gaziranih napitaka. Umjesto toga, preporučuje se uzimanje hrane koji će stabilizirati razine šećera u organizmu poput smeđe riže, slanutka i leće, te tako osnažiti imunitet.

2. Jednostavni ugljikohidrati

Šećer se krije i u jednostavnim ugljikohidratima poput cornflakesa i bijelog kruha, koji mnogi biraju kao glavnu namirnicu za doručak. Konzumacija jednostavnih ugljikohidrata, naime, u tijelu se brzo pretvara u glukozu, i tako stvara iste probleme za tijelo kao i čajne žličice bijelog šećera.

Umjesto toga birajte cjelovite žitarice poput zobi i ječma, po mogućnosti u kombinaciji s organskim mlijekom od badema, nasjeckanim bananama i malo cimeta.

3. Masna i pržena hrana

Mnogo je razloga za izbjegavanje hrane prepune zasićenih masnih kiselina poput prženog mesa i krumpirića. Redovna konzumacija ovako pripremljene hrane povećava krvni tlak i rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i slabi imunitet pojedinca.

Nutricionisti napominju da je odabir hrane ključan za otpornost organizma na bolesti i druge vanjske čimbenike. Stoga savjetuju umjerenost, te povremenu zamjenu crvenog mesa za zdravije proteine poput grahorica i mahunarki, piše Zadovoljna.hr

4. Alkohol

Ne morate se odricati povremene čaše crnog vine, ali bi svakako trebali pripaziti na količinu alkohola koje unosite u organizam. Neki će reći da alkohol učinkovito grije organizam te se zato nameće kao logično rješenje tijekom hladnog vremena.

No, brojne studije su pokazale da pretjerano uživanje u alkoholu oslabljuje imunitet i tako pojedinca izlaže raznih sezonskim bolestima. Jedno piće vam neće naškoditi, ali tri čaše alkohola defnitivno će vas izložiti bolestima.

5. Mliječni proizvodi

I mliječni su proizvodi izvori skrivenih šećera, pa se preporučuje njihovo umjereno uzimanje u hladnim mjesecima. Američki znanstvenici iz klinike Mayo povezali su ispijanje mlijeka i jogurta, te konzumaciju sira s problemima u dišnom sustavu.

Točnije, liječnici su otkrili da kravlje mlijeko može zgusnuti sekrete (šlajm) u plućima i grlu i tako usporiti oporavak od bolesti. Umjesto toga pijte zdravije alternative, poput rižinog mlijeka, ili organskih tekućina od badema.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar