Ozbiljne kritike iz međunarodne zajednice: HDZ i SNSD odgovorni za širenje organiziranog kriminala i korupcije

Ozbiljne kritike iz međunarodne zajednice: HDZ i SNSD odgovorni za širenje organiziranog kriminala i korupcije

Veleposlanstva Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španjolske, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OESS duboko su zabrinuta zbog očigledne činjenice da u HDZ BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provedbu odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH, stoji u njihovoj zajedničkoj izjavi upućenoj javnosti. Ovo je do sada jedno od najoštriji zaključaka koje su upućene izravno na adresu ove dvije stranke, ali i njihove čelnike za koje se navodi da su zbog toga “izravno su odgovorni za moguće daljnje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana”.

“Jasno je da njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH. Te stranke, kroz amandmane koje je predložio HDZ BiH, bore se za donošenje izmjena Zakona o krivičnom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH koje nisu u skladu s međunarodnim standardima, a protive se amandmanima koji ispunjavaju te standarde i koji bi osigurali učinkovit rad tužiteljstava i sudova na razini BiH. Štoviše, one su u Parlamentarnoj skupštini BiH stvarale proceduralne prepreke za usvajanje bilo kakvih amandmana na Zakon o krivičnom postupku.

Doljepotpisana veleposlanstva i organizacije smatraju da su takva očigledna nastojanja određenih političkih stranaka da stvore rupe u zakonu, a državnim pravosudnim institucijama oduzmu instrumente da se učinkovito bore protiv organiziranog kriminala i korupcije, potpuno neprihvatljiva. Zbog takvog pristupa čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH izravno su odgovorni za moguće daljnje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana”, stoji u priopćenju.

Veleposlanstva Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španjolske, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OESS još jednom snažno apeliraju na političke stranke u BiH da bez daljnjeg odlaganja usvoje amandmane na Zakon o krivičnom postupku koji su u skladu s međunarodnim standardima i kojima se ostvaruju promjene koje zahtjeva Ustavni sud.

Posebno su se oglasili i iz Izaslanstva EU-a u BiH, a u kojem naglašavaju da BiH treba hitno izmijeniti Zakon o krivičnom postupku i približiti se EU.

“Europska unija je upoznata sa jučerašnjim zasjedanjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te još jednom poziva Parlamentarnu skupštinu BiH i sve političke stranke da hitno izmijene relevantne odredbe Zakona o krivičnom postupku u skladu s međunarodnim standardima i zahtjevom Ustavnog suda BiH. Ovo će biti od ključne važnosti za sposobnost institucija odgovornih za vladavinu zakona u očuvanju sigurnosti zemlje, provode osjetljive istrage i pruže imunitet svjedocima, te da surađuju s međunarodnim agencijama za provođenje zakona poput Interpola i Europola”, stoji u njihovoj reakciji.

Istovremeno, kako se navodi, Europska unija izražava ozbiljnu zabrinutost zbog neuspjeha političkih stranaka, kao i Vijeća ministara i Ministarstva pravde, u pridržavanju svojih opredjeljenja za borbu protiv korupcije, organiziranog kriminala i drugih oblika teškog kriminala, u kontekstu pripreme Mišljenja Europske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU.

“Ova godina predstavlja jedinstvenu šansu za Bosnu i Hercegovinu u njenom jačanju svoje povezanosti sa EU i s regijom, te približavanja standardima Europske unije, a ne da se udaljava od njih”, zaključuje se u priopćenju Izaslanstva EU-a u BiH.

 

/Republikainfo.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar