Pa ima li u tom Sarajevu itko iz Rame?

Pa ima li u tom Sarajevu itko iz Rame?

Ovih dana federalna Vlada je općinama i gradovima poslala ugovore o dodjeli sredstava potpore za sanaciju posljedica nastalih uslijed proglašene pandemije COVID-19. Ugovore o dodjeli sredstava potpisala je Jelka Miličević, ministrica financija u federalnoj Vladi, a potpis trebaju staviti i načelnici odnosno gradonačelnici.

I dok će mnogi to uraditi žurno i zadovoljno primiti sredstva za rečene namjene, samo tri općine ne mogu biti zadovoljne. A među njima, pogađate – opet Prozor – Rama.

Osim iznosa od 125.000 KM, koji je dodijeljen ravnomjerno svakoj općini i gradu, skoro sve općine i gradovi dobili su i sredstva iz raspodjele 20 milijuna KM koji su namijenjeni sufinanciranju projekata. Odobrena su sredstva za projekte od najmanje 50.000 KM do čak 684.783 KM, koliko je dobio Kupres.

Uz dostavljene ugovore nisu dostavljena nikakva obrazloženja ili kriteriji po kojima su novci raspoređivani. Samo ugovor u stilu „uzmi ili ostavi“.

Općina Prozor – Rama dostavila je tri projekta po kojima je predalagala potporu. Riječ je o projektu izgradnje sortirnice miješanog otpada, gradske mrtvačnice i dvorane uz osnovnu školu u Šćipama. Svi projekti su već u izvedbi, sa svom potrebnom dokumentacijom, dozvolama i slično, upravo onako kako je to u javnom pozivu za navedena sredstva tražila federalna Vlada. I onda nula po svakom projektu, i to bez obrazloženja.

Kao jedini zaključak na pitanje zašto je to tako, nameće se politička opredijeljenost općinskog načelnika različita od političke opredjeljenosti federalne ministrice. Ali, zar novci za projekte ne znače potporu projektima koji služe cijeloj zajednici, potporu svim žiteljima, a ne samo načelniku ili nekoj političkoj grupaciji? Trebali bi značiti, a pogotovo bi takav nadstranački pristup trebala imati federalna vlada i federalna ministarstva. Ali, nije tako, i to ne prvi put, već vrlo, vrlo često.

Načelnik Ivančević nam je rekao da priprema slanje prigovora na odluku Vlade, iako ni sam ne vjeruje da će to „piti vode“. „Nažalost, stalno se moramo boriti za svoja prava, posebno za novce, jer rijetko nailazimo na pravdu, na razumijevanje“, rekao nam je Načelnik Ivančević.

A u Sarajevu ima dosta Ramljaka na dobrim pozicijama, od državnih ministarstava, tužiteljstva, pozicija u ministarstvima, pa i u federalnom Parlamentu. I sve to prolazi pored njih, jer ne vidimo njihove pokušaje da u Ramu usmjere neki projekt, neka posebna sredstva, pa ni ona koja po pravdi pripadaju Rami. A sutra će ti isti pričati o zajedništvu…

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar